Η ΘΕΣγάλα έμεινε χωρίς «λευκό ιππότη»

Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει ο χρόνος για την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΘΕΣγάλα καθώς απομένουν λίγες μόλις ημέρες μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019 που η εταιρία θα βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της και θα ξεκινήσει η κύρια συζήτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106Α.

Σε αυτή την προσπάθεια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός από τη Λάρισα φαίνεται να βαδίζει μόνος, χωρίς "λευκό ιππότη", καθώς η οικογένεια Καντώνια που ενδιαφερόταν για την εξαγορά του έχει πλέον αποσυρθεί όπως τονίζει στο economistas.gr o αντιπρόεδρος και διευθυντής εμπορίου της εταιρίας Cosmos Aluminium, Ιωάννης Καντώνιας.

«Υπήρχε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΘΕΣγάλα, η οποία όμως δεν προχώρησε και πλέον έχουμε αποσυρθεί από την διαδικασία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καντώνιας.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΘΕΣγάλα στράφηκε στην οικογένεια Καντώνια η οποία εισέφερε το ποσό των 500.000 ευρώ (για να καλύψει ο συνεταιρισμός τις τρέχουσες υποχρεώσεις του), ενεχυριάζοντας όμως το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.

Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την εξαγορά της ΘΕΣγάλα. Αν και οι δύο πλευρές αρχικά το διέψευδαν, τελικά παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις.

Η ΘΕΣγάλα αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, στο άρθρο δηλαδή στο οποίο προβλέπεται η λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών, προκειμένου να θωρακιστεί έναντι των διαταγών πληρωμής (που σύμφωνα με πληροφορίες ετοίμαζαν να εκδώσουν οι προμηθευτές της) αλλά και να της δοθεί η δυνατότητα να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της.

«Πρόκειται για ένα νόμο που διασφαλίζει απόλυτα την βιωσιμότητά μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια και να ρυθμίσουμε τις οφειλές μας. Μας εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο –χωρίς ασφυκτικές πιέσεις– να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπτυξή μας», ανέφερε σε ανακοίνωση η ΘΕΣγάλα.

«Η αίτηση για υπαγωγή σε αυτό το νόμο, είναι μία προνοητική κίνηση και όχι μία αναγκαστική συνθήκη. Είναι κοινή και συνειδητή επιλογή όλων των μελών του Συνεταιρισμού, η οποία συνυπογράφηκε και από τις Τράπεζες, όταν και εκείνες διαπίστωσαν ότι η ανάκαμψή μας συντελείται ήδη το τελευταίο οκτάμηνο με σταθερό βηματισμό και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης», τόνισε χαρακτηριστικά η διοίκηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας .

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ΘΕΣγάλα για τη χρήση 2014/2015 που είναι και ο τελευταίο δημοσιευμένος ισολογισμός ανέρχονταν σε 5,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ, είναιβραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Σήμερα οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 10 εκατ ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.

Τα προβλήματα ρευστότητας της ΘΕΣγάλα άρχισαν πριν από αρκετούς μήνες. Οι επενδύσεις που έκανε για την αγορά και εγκατάσταση των αυτόματων πωλητών γάλακτος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και η εξαγορά - ανάπτυξη της τυροκομικής μονάδας για να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικτύου του είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις να φτάσουν στα 10 εκατ. ευρώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αγορά του φρέσκου γάλακτος, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πρώτα προβλήματα, με καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Σημαντικό ρόλο όμως στην επιδείνωση των οικονομικών της προβλημάτων έπαιξε και η λήξη της συνεργασίας με την ολλανδικό Όμιλο Friesland, η οποία ήθελε να ποντάρει στην ελληνικότητα του γάλακτος που διέθετε και για το λόγο αυτό προμηθευόταν το 80% περίπου της πρώτης ύλης από την ΘΕΣγάλα.

Η προσπάθεια όμως της Friesland κατέρρευσε και η ΘΕΣγάλα έχασε τον καλύτερο πελάτη της.

Σε αύξηση της τιμής του γάλακτος προχώρησε από 21 Φεβρουαρίου η ΘΕΣγάλα. Ειδικότερα η τιμή του λίτρου αυξήθηκε κατά 0,10 ευρώ (από 1,10 ευρώ σε 1,20 ευρώ) ενώ για τους κατόχους προπληρωμένης κάρτας η τιμή του λίτρου αυξήθηκε στα 1,10 ευρώ από 1 ευρώ που είχε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι η ΘΕΣγάλα έχει σήμερα 32 αυτόματους πωλητές γάλακτος στην Αθήνα, 18 στη Λάρισα και 7 στην Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ