Εταιρεία ακινήτων από τον όμιλο Φουρλή

Economista
ECONOMISTA
Εταιρεία ακινήτων από τον όμιλο Φουρλή
Φωτό: Eurokinissi

Ένας ακόμα μη «παραδοσιακός παίκτης» ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την είσοδό του στον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), καθώς χθες έγινε γνωστή η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χορήγησης άδειας στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή (IKEA, Intersport).

Σε πρώτη φάση, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής εκτιμώμενης αξίας 176 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο κυρίως από εμπορικά καταστήματα (π.χ. τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο) και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι, τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και τα Οινόφυτα.

Ο όμιλος Φουρλή αποτελεί μια ακόμα εταιρεία με σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία πραγματοποιεί το «βήμα» προς τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει εσχάτως, η οικογένεια Ευμορφίδη (Coco-Mat) με την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με την Noval Real Estate και ο όμιλος Infoquest, που έχει ήδη εισάγει στο Χρηματιστήριο την Βriq Properties ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η αξιοποίηση του «εργαλείου» των ΑΕΕΑΠ προσφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα σε ομίλους με σημαντική ακίνητη περιουσία. Καταρχάς, η φορολογική επιβάρυνση από την κατοχή και διαχείριση ακινήτων είναι χαμηλότερη, όταν αυτά βρίσκονται εντός μιας ΑΕΕΑΠ, συγκριτικά με μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Παράλληλα, αν ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης είναι υψηλός, η αξιοποίηση μιας ΑΕΕΑΠ εξασφαλίζει την απαλλαγή από τον φόρο που επιβάλλεται στο κόστος δανεισμού. Άλλο ένα όφελος είναι ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν κάνουν αποσβέσεις και διανέμουν τα κέρδη τους από τα ενοίκια που εισπράττουν στους επενδυτές, με την μορφή μερίσματος.

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο είναι το ότι η μεταβίβαση των ακινήτων από έναν βιομηχανικό όμιλο, ή μια εμπορική αλυσίδα σε μια ΑΕΕΑΠ, επιτρέπει την μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου, μέσω του διαχωρισμού της σχετικής δραστηριότητας, της μείωσης του κόστους λειτουργίας (χάρις στα φορολογικά πλεονεκτήματα) και κυρίως μέσω της δυνατότητας προσέλκυσης νέων στρατηγικών επενδυτών και της ευκολίας πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

Διεθνώς, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ τυγχάνει μεγάλης απήχησης και αναγνώρισης μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, χάρις στο υψηλό επίπεδο διαφάνειας που προσφέρει. Έτσι, τα περισσότερα ξένα funds, όταν επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε μια αγορά ακινήτων για πρώτη φορά, κατά κανόνα επιλέγουν να το πράξουν επενδύοντας με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω μιας ΑΕΕΑΠ, ή ενός αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια και παρά την σοβούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ προσέλκυσε ξένους θεσμικούς επενδυτές υψηλού βεληνεκούς, όπως Fidelity, PIMCO, Fairfax, York Capital και Varde Partners.

Μάλιστα, πλέον δημιουργούνται και ΑΕΕΑΠ με αμιγώς ξένους μετόχους, όπως για παράδειγμα η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, που είναι συμφερόντων του επενδυτικού ομίλου της Brevan Howard. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην πρώτη της επένδυση, καθώς ολοκληρώνει συμφωνία για την απόκτηση του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στο ύψος της Μεταμόρφωσης στην Εθνική Οδό. Πρόκειται για μια συναλλαγή ύψους 25 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ