Η νέα αψιμαχία του ΟΤΕ με την Forthnet

Φωτο: Shutterstock

Θυέλλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την οποία ανοίγει το δρόμο για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), στη Forthnet.

Πρώτος επί του θέματος αυτός τοποθετήθηκε ο ΟΤΕ στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, με τον γενικό διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπη Μαζαράκη, να εκφράζει αμφιβολίες για το αν η οικονομική κατάσταση της Forthnet της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις νέες αυτές υποχρεώσεις καθώς και αν το μοντέλο του εικονικού παρόχου στην Ελλάδα, είναι βιώσιμο.

Στις αιτιάσεις αυτές στελέχη της Forthnet τονίζουν ότι «η απόφαση της Κομισιόν και της EETT που δικαίωσε την Forthnet στην καταγγελία της κατά του ΟΤΕ για την παροχή υπηρεσιών ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απλή εφαρμογή και στην χώρα μας των κανόνων που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενα στο θέμα της οικονομικής της κατάστασης και στο κατά πόσον ο τηλεπικοινωνιακός Όμιλος μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις, τα στελέχη της Forthnet, τονίζουν ότι «μόνο το διάστημα 2014-2018 η Forthnet έχει καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο προς τον ΟΤΕ περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, «το πλέον παράδοξο είναι ότι τα ποσά αυτά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καταβάλλονται από την Forthnet προς τον ΟΤΕ εντός 15 ημερών από την παροχή της υπηρεσίας, πριν καν εισπραχθούν από τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα όταν ο ίδιος ο ΟΤΕ, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του, εξοφλεί τους προμηθευτές του σε περισσότερες από 60 ημέρες. Αλλά για αυτή την άδικη ρύθμιση τα στελέχη του ΟΤΕ δεν έκαναν ποτέ κανένα σχόλιο και παράπονο κατά της ΕΕΤΤ».

«Είναι κατανοητό, ότι μπορεί να μην αρέσει στα στελέχη του ΟΤΕ μια απόφαση που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα να υπάρξει βιώσιμο μοντέλο MVNO. Όμως ήρθε ο καιρός να ανοίξει επιτέλους ο ανταγωνισμός στη μέχρι σήμερα ολιγοπωλιακή αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών», τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Να σημειωθεί ότι η Forthnet είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ τον Οκτώβριο του 2016 προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με τις δύο εταιρείες και να βρεθεί το πλαίσιο κανόνων ώστε να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή βλέποντας ότι δεν βρίσκεται κοινό πεδίο συνεννόησης μεταξύ του υποψήφιου MVNO (Forthnet) και των MNOs (Cosmote, Vodafone, Wind) αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας να καθορίσει εκείνη την τιμή για την επινοικίαση του δικτύου των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στη Forthnet.

Η Επιτροπή απήυθυνε σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στη συνέχεια έδωσε το πράσινο φως.

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα η χώρα μας κατέχει το ρεκόρ της ακριβότερης χρέωσης για την χρήση δεδομένων.

Όπως καταγράφεται και στο ετήσιο report της ΕΕ η χώρα μας μαζί με την Βουλγαρία και την Κροατία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 όπου δεν λειτουργεί κανένας MVNO.

Προς το παρόν πάντως οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, τηρούν συγήν ιχθύος, με την Vodafone και την Wind να μην έχουν τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, αν και όπως ακούγεται είναι πολύ πιθανό να να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, καθώς όπως υποστηρίζουν η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μικρή και δεν χωρά περισσότερους παίκτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ