Ποιες εισηγμένες δίνουν αγώνα για επιβίωση

Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε αγώνα επιβίωσης βρίσκονται αρκετές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και υψηλό μη εξυπηρετούμενο δανεισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, 19 εταιρείες εμφανίζουν σημαντικές συσσωρευμένες ζημιές οι οποίες έχουν καταστήσει αρνητική την καθαρή τους θέση.

Το «παιχνίδι» παίζεται τώρα στον τραπεζικό στίβο, όπου οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται σε συνεργασία με τις διοικήσεις προκειμένου να βρουν κάποια λύση. Όπως φαίνεται στις μεγαλύτερες εξ αυτών υπάρχουν θετικές εξελίξεις όπως για παράδειγμα η ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, η οποία προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου και σε αναδιάρθρωση, και η ΣΕΛΟΝΤΑ, ενώ για πολλές από τις υπόλοιπες τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με τα συνολικά ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, πέρα από τις παραπάνω εταιρείες, οι εταιρείες που εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση είναι οι: FORTHNET, ΒΙΟΤΕΡ, PASAL, FRIGOGLASS, SATO, ΣΙΔΜΑ, LAVIPHARM, Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΚΡΙΤΑΣ, DIONIC, ΛΙΒΑΝΗΣ, ΜΠΗΤΡΟΣ, ΚΡΕΚΑ, EUROBROKERS, ΕΛΓΕΚΑ, ΒΑΡΑΓΚΗΣ και ΑΝΕΚ LINES.

Να επισημάνουμε βέβαια πως όλες οι εταιρείες δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δυναμική της FRIGOGLASS, η οποία στο εννιάμηνο παρουσίασε σημαντική άνοδο τζίρου και ελαχιστοποίησε τις ζημιές της, ούτε και τις κινήσεις που γίνονται στην FORTHNET η οποία έχει ως βασικούς μετόχους τις συστημικές τράπεζες και τις Wind και Vodafon.

Την ίδια στιγμή και η ΕΛΓΕΚΑ συζητά με τις τράπεζες, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο παρά την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των δανείων θα χε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Πάντως η κατάσταση των εισηγμένων είναι αρκετά καλύτερο από ότι συμβαίνει στο ελληνικό επιχειρείν.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ποσοστό σχεδόν 17% οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη κεφαλαιακών ενέσεων προκειμένου να είναι βιώσιμες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, από ένα δείγμα της τάξης των περίπου 15.000 εταιρειών, το 2017 περί τις 2.500 εταιρείες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ για πάνω από 750 επιχειρήσεις η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς το ταμείο τους παραμένει αρνητικό.

Από τα στοιχεία φαίνεται επίσης ότι σχεδόν 6 στις 10 εταιρείες φέρουν ένα βαρύ φορτίο ζημιών από τα χρόνια της κρίσης, καθώς παρουσιάζουν συσσωρευμένες ζημιές, επιβαρύνοντας έτσι την καθαρή τους θέση.

Η αξία των ιδίων κεφαλαίων, όπως είναι γνωστό, παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι εταιρείες έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό ή να ρυθμίσουν τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους.

Η κρίση αφενός περιόρισε δραματικά την παραγωγή κερδών ώστε να εξασφαλίζουν οι εταιρείες ρευστότητα, αφετέρου έκλεισε τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες. Η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί ελάχιστα.

Φαίνεται λοιπόν από τα στοιχεία της ICAP ότι στο σύνολο της αγοράς ο μέσος δείκτης υποχρεώσεων διαμορφώνεται στο 150% των ιδίων κεφαλαίων και φυσικά το πρόβλημα είναι έντονο για τις εταιρείες που προαναφέραμε με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ