Όμιλος 400 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

Χρηματιστηριακά κέρδη 78% έχει αποκομίσει η εταιρεία Σελόντα από την αρχή του έτους, καθώς σταδιακά φαίνεται πλέον να ολοκληρώνεται μετά από αρκετούς μήνες η απόφαση για συγχώνευση με τη Νηρέας και η ενσωμάτωση του νέου επιχειρηματικού σχήματος σε ένα νέο όμιλο την «ομπρέλα» της εταιρείας Ανδρομέδα.

Ο νέος όμιλος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά και στην ευρύτερη Μεσόγειο με τζίρο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μετά και την προ ολίγων ημερών έκτακτη συνέλευση των μετόχων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κίνηση, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp), η οποία έχει λάβει το σχετικό φάκελο από τις 19 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να οδήγησε στην ιδιαίτερα καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Σελόντα, η οποία μόνο την προηγούμενη εβδομάδα πέτυχε κέρδη 25%. Βέβαια η μετοχή βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μόλις που προσεγγίζει τα 14,5 εκατ. ευρώ, λόγω των άσχημων θεμελιωδών μετοχών της εταιρείας. Παρόλα αυτά, σε ένα ρηχό χρηματιστήριο, οι πλέον των 150 καθημερινών πράξεων και οι συναλλαγές εκατομμυρίων μετοχών, θεωρούνται αξιοσημείωτες.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο εισηγμένες ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται να περάσουν σε νέα ιδιοκτησία, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες που τις ελέγχουν θα προχωρήσουν στην μεταβίβαση των μετοχών τους.

Η εξαγορά των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Σελόντα θα γίνει από τον όμιλο Ανδρομέδα η οποία ελέγχεται από fund Amerra και την επενδυτική εταιρεία Mubadala.

Ήδη, οι αγοραστές και οι τράπεζες, ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις, καθώς η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2017, υπέγραψαν το καλοκαίρι τη συμφωνία εξαγοράς, η οποία έπρεπε να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά την πώληση του 74,34% της «Νηρεύς» και του 79,62% της «Σελόντα», ποσοστά που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες είχαν αναλάβει τον έλεγχο των παραπάνω εταιρειών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της αναδιάρθρωσης των χρεών τους.

Η Σελόντα φαίνεται να έχει περιέλθει στην πιο δεινή θέση. Με βάση και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2018 είχε ίδια κεφάλαια στα -21 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημιές να βρίσκονται στα 137 εκατ. ευρώ. Η δε Νηρέας φαίνεται να έχει ισχυρή καθαρή θέση στα 142 εκατ. ευρώ, αν και έχει συσσωρευμένες ζημιές 93 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους νέους ιδιοκτήτες, το fund Amerra διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισ. δολαρίων και έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της το 2009. Η Mubadala έχει ως μέτοχο την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολ.

Η Ανδρομέδα, η οποία περιήλθε υπό τον έλεγχο της Amerra το 2016, διαθέτει σήμερα 7 παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία και απασχολεί περίπου 600 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ