ΘΕΣγάλα: Σχέδιο διάσωσης ενός τολμηρού πειράματος
Ελιγμούς αποφυγής της χρεοκοπίας, με αναδιάρθρωση δανεισμού και προσέλκυση κεφαλαίλων από νέο επενδυτή, κάνει ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ο οποίος έστησε το πρώτο δίκτυο πώλησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με αυτόματα μηχανήματα.
Το πείραμα θεωρήθηκε πρωτοποριακό, όμως η συγκυρία μάλλον δεν ήταν ευνοϊκή. Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ρίσκαρε, φιλοδοξώντας να πετύχει μια ισχυρή θέση στην αγορά, όμως παρά την καινοτομία και την ποιότητα του, βρέθηκε να ακροβατεί ανάμεσα στην επιβίωση και την πτώχευση, αναζητώντας στήριγμα στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου, με αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, βάσει του άρθρου 106Α.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστώτριες τράπεζες δεν είναι αρνητικές σε μια τέτοια διαδικασία, αν και για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κατάληξη απαιτείται να βρεθεί κάποιος επενδυτής. Η δυσκολία σε μια τέτοια προοπτική έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία συνεταιριστική επιχείρηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια λύση.
Από την πλευρά της η διοίκηση έχει καταρτίσει ένα business plan και υποστηρίζει ότι με νέα κεφάλαια της τάξη του 1 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού ο οποίος είναι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο. Πάντως, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ποσό του 1 εκατ. ευρώ μάλλον δεν είναι αρκετό και απαιτείται ισχυρότερη κεφαλαιακή ένεση.
Το πρόβλημα της ΘΕΣγαλα, αποδίδεται στο σκληρό ανταγωνισμό της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εταιρεία κέρδιζε σε τζίρο όμως πιέστηκε πολύ όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους. Πριν μερικούς μήνες μάλιστα η διοίκηση είχε αναφέρει ότι ο συνολικός τζίρος για το 2018 αναμένονταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ το 2017. Η αύξηση του τζίρου αποδίδεται τόσο στην αύξηση πωλήσεων, όσο και στην ενσωμάτωση των νέων καταστημάτων ΘΕΣγάλα, τα οποία διαθέτουν σήμερα περισσότερους από 120 κωδικούς προϊόντων από συνεταιρισμούς και Έλληνες παραγωγούς.
Η μεγάλη αυτή εξάπλωση όμως προκάλεσε και ανάλογα προβλήματα. Η εταιρεία λειτουργεί με αυξημένο κόστος και η τιμή λιανικής είναι χαμηλή. Αντιμετώπισε δε έντονο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ και τους μεγάλους παίχτες του κλάδου που έβγαλαν στην αγορά ιδιαίτερα σημαντικές προσφορές και προϊόντα σε χαμηλή τιμή.
Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε το 2012 με τον πρώτο αυτόματο πωλητή συσκευασμένου γάλακτος στην έδρα της, στην Λάρισα και εν συνεχεία έκανε το επόμενο βήμα στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα φθάνοντας στις τρεις πόλεις να έχει πάνω από 60 καταστήματα. Επιπλέον, το 2017 αποτέλεσε την χρονιά όπου αναπτύχθηκαν οι συνεργασίες μέσω της μεθόδου franchise, διαδικασία που συνεχίζεται έως και σήμερα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με τις τράπεζες είχε επιδιώξει την προσέγγιση επενδυτή, όμως οι διαδικασία δεν τελεσφόρησε με αποτέλεσμα το αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, προκειμένου να λάβει παράταση χρόνου τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη όπου αναμένεται να συζητηθεί στο δικαστήριο το σχετικό αίτημα.
Όπως ανακοίνωσε ο συνεταιρισμός, «την Παρασκευή 25/01/2019, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, προχώρησε στη χρήση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 106Α του Νόμου 3588/2007. Πρόκειται για ένα νόμο που διασφαλίζει απόλυτα την βιωσιμότητά μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια και να ρυθμίσουμε τις οφειλές μας. Μας εξασφαλίζει τον απαραίτητο χρόνο –χωρίς ασφυκτικές πιέσεις– να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την ανάπτυξή μας.
Η αίτηση για υπαγωγή σε αυτό το νόμο, είναι μία προνοητική κίνηση και όχι μία αναγκαστική συνθήκη. Είναι κοινή και συνειδητή επιλογή όλων των μελών του Συνεταιρισμού, η οποία συνυπογράφηκε και από τις Τράπεζες, όταν και εκείνες διαπίστωσαν ότι η ανάκαμψή μας συντελείται ήδη το τελευταίο οκτάμηνο με σταθερό βηματισμό και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.
Τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας του ΘΕΣγάλα εμφανίζονται πριν από 2 περίπου χρόνια και αποδίδονται σε επενδύσεις οι οποίες συνέπεσαν χρονικά όχι μόνο με την χειρότερη οικονομική κρίση μετά την μεταπολίτευση, αλλά και με την δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η επιβολή των capital controls στη χώρα μας. Επακόλουθη συνέπεια αυτών, ήταν και η πτώση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων ήταν η ατελής εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες μας. Σήμερα, μετά την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106Α, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η αποκατάσταση των οικονομικών μας υποχρεώσεων απέναντι τους, είναι πρώτιστο μέλημα. Είναι ζήτημα αρχών για εμάς».