PROBOTEK: Μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

NEWSROOM
PROBOTEK
PROBOTEK

Στο επίκεντρο της προσοχής ευρωπαϊκών οργανισμών, κρατικών φορέων και επιχειρήσεων βρέθηκε το σύστημα πυρανίχνευσης που έχει αναπτυχθεί από την ελληνική νεοφυή επιχείρηση PROBOTEK και στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση πυρκαγιών μέσω προηγμένων τεχνολογιών στην ετήσια εκδήλωση-ορόσημο «Huawei Connect 2024» στο Παρίσι.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης από τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο συνιδρυτή και COO της PROBOTEK, το σύστημα συνδυάζει αισθητήρες IoT, drone, κάμερες, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μεταφορά δεδομένων με 5G και 0G (Sigfox & LoRa). Συγκεκριμένα, το σύστημα περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων σε στρατηγικά σημεία, οι οποίοι ανιχνεύουν καπνό, θερμοκρασία και άλλες παραμέτρους που υποδηλώνουν την έναρξη πυρκαγιάς.

Τα δεδομένα αυτά μεταδίδονται σε μια κεντρική πλατφόρμα, όπου αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης τα επεξεργάζονται για να εντοπίσουν πιθανά περιστατικά. Σε περίπτωση ανίχνευσης, ενεργοποιούνται drone εξοπλισμένα με κάμερες, τα οποία πετούν πάνω από την περιοχή για να επιβεβαιώσουν το συμβάν και να παρέχουν ζωντανή εικόνα στις αρμόδιες αρχές. Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα επιτρέπει την άμεση ανίχνευση και ανταπόκριση σε πυρκαγιές, μειώνοντας τον χρόνο αντίδρασης και περιορίζοντας τις πιθανές ζημιές. Η χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως το 5G, IoT αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), σε συνδυασμό με κάμερες και drone, προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την προστασία των δασικών εκτάσεων και των κοινοτήτων από τις πυρκαγιές.

Η συνεργασία PROBOTEK με HUAWEI

Η συνεργασία με την HUAWEI ξεκίνησε το 2022 όταν επιλέχθηκε από τον τεχνολογικό κολοσσό ανάμεσα σε 800 εταιρείες μέσα από το ELEVATE GREECE για να υποστηρίξει το πρώτο πιλοτικό έργο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, τα drones εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη (AI) παίζουν κεντρικό ρόλο, προσφέροντας δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση από τον κ. Αποστολόπουλο, η πλατφόρμα διαχείρισης που αναπτύσσεται υποστηρίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση της πληροφορίας από τα drones, συνδυάζοντας αισθητήρες, χαρτογράφηση περιοχών και προγνωστικά μοντέλα για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Η HUAWEI, αξιοποιώντας την εμπειρία της σε δίκτυα επικοινωνίας και υποδομές cloud, παρέχει την τεχνολογία που επιτρέπει την ταχύτατη μετάδοση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Το έργο αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση της απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. Η σύμπραξη αυτή συνδυάζει την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων λύσεων διαχείρισης κρίσεων.

Οι προοπτικές περαιτέρω εξέλιξής του

Όπως αναφέρει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Δελαπόρτας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης του πιλοτικού έργου με τη HUAWEI είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες, καθώς βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες για έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Η τεχνολογία των drones σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναβαθμιστεί, ώστε να παρέχει ακόμα πιο ακριβή ανάλυση δεδομένων, αυτονομία στις επιχειρήσεις και ευρύτερη κάλυψη περιοχών. Εξετάζεται ακόμα η συνεργασία με συστήματα πολιτικής προστασίας, πυροσβεστικών υπηρεσιών και τοπικών αρχών για την πλήρη ενσωμάτωση στην αλυσίδα λήψης αποφάσεων. Επίσης είναι δυνατή η επέκτασή του και σε άλλες χρήσεις όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Σήμερα, το έργο βρίσκεται σε πιλοτική φάση ευρείας κλίμακας, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πολλά υποσχόμενα:

  • Τα drone έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους στον εντοπισμό εστιών φωτιάς.
  • Η πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων έχει ολοκληρωθεί ως προς τη βασική υποδομή και αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται επιπλέον modules.
  • Συνεχίζεται η εκπαίδευση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της ταχύτητας απόκρισης. Το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεσή του με τις αρμόδιες αρχές και τους χρήστες της τεχνολογίας.

Πιλοτικές δοκιμές

Το πιλοτικό έργο έχει δοκιμαστεί σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την αξιολόγηση των τεχνολογιών σε πραγματικό περιβάλλον. Η πρώτη εφαρμογή ήταν στο Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι όπου εξακολουθεί και υφίσταται μέρος του συστήματος και η δεύτερη στο νησί της Σκιάθου και πολύ σύντομα πρόκειται να τοποθετηθεί σε ακόμα τρία νησιά. Όπως αναφέρει ο κ. Δελαπόρτας, στο video που γύρισε η Warner Bros σε συνεργασία με το Discovery Channel και την Tech Influencer, Simone Giertz, παρουσιάζεται η λειτουργικότητα εν δράσει σε πραγματικές συνθήκες.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς και περιβάλλοντα όπου απαιτείται άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων ή παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων όπως πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διαχείριση φυσικών καταστροφών, γεωργία και αγροτική διαχείριση, περιβαλλοντική προστασία και παρακολούθηση, καθώς και ασφάλεια και πολιτική προστασία.

Η ευελιξία και οι δυνατότητες προσαρμογής της τεχνολογίας, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επιτρέπουν την εφαρμογή της σε διαφορετικούς τομείς, από την πολιτική προστασία μέχρι την καθημερινή διαχείριση υποδομών, με σκοπό την πρόληψη και τη βελτίωση της ανταπόκρισης σε κρίσιμες καταστάσεις.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της λύσης είναι η διαλειτουργικότητα και διασυνδετικότητα των συστημάτων μεταξύ τους για να δημιουργήσουν την κοινή επιχειρησιακή εικόνα προς τους εμπλεκόμενους. Η πλατφόρμα διαθέτει ανοικτή αρχιτεκτονική και μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε υφιστάμενο ή μελλοντικό υλικολογισμικό γεγονός που προσδίδει δυνατότητες επεκτασιμότητας δίχως περιορισμούς. Το πιλοτικό έργο με τη χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση πυρκαγιών έχει προκαλέσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ανταποκρίνεται σε μια παγκόσμια ανάγκη για καλύτερη διαχείριση φυσικών καταστροφών, επισήμανε επίσης.

Ο κ.Δελαπόρτας ανέφερε ότι πολλές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον να υιοθετήσουν ή να εξετάσουν αυτή την τεχνολογία. Συγκεκριμένα υπήρξε εδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει τις αρχές και ιδιωτικούς φορείς να αναζητούν καινοτόμες λύσεις πρόληψης και καταπολέμησης. Ακόμα και από μεσογειακές χώρες όπως η Πορτογαλία, καθώς αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με την Ελλάδα, λόγω του θερμού κλίματος και της αύξησης των πυρκαγιών.

Στη διάρκεια της έκθεσης στο Παρίσι ενισχύθηκαν επαφές με διεθνείς οργανισμούς, όπως η IUCN, που δείχνουν ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη πρωτοβουλιών προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον υπήρξαν επαφές με εταιρείες τεχνολογίας και φορείς επενδύσεων που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη διεύρυνση του έργου, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ