Z. Ράπτη: Το έργο των εσωτερικών ελεγκτών συνδέεται τόσο με την πρόληψη όσο και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας μιας επιχείρησης
Στη σημασία του ρόλου των εσωτερικών ελεγκτών, εν μέσω των ριζικών μεταβολών που φέρνουν η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες, αλλά και ο καταλυτικός ρόλος τους στη σωστή λειτουργία των εταιρειών αναφέρθηκαν η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας στο Ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (IIA Greece) που διεξάγεται σήμερα 12 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Λαμβάνοντας το λόγο, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη χαρακτήρισε καταρχήν το συνέδριο ''γιορτή της ευθύνης και της υπευθυνότητας''. Όπως υπογράμμισε, η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτων για την ίδια είναι πολύ σημαντική, ειδικά μετά τον νόμο του 2021, με φόντο και το νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των εσωτερικών ελεγκτών. «Αυτό καθιστά την Ελλάδα ένθερμο υποστηρικτή του επαγγέλματός σας, καθώς εργάζεστε με οδηγό τις καλές διεθνείς πρακτικές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την ίδια, εξάλλου, το έργο των εσωτερικών ελεγκτών είναι ακόμα πιο απαραίτητο, καθώς συνδέεται τόσο με την πρόληψη και την συμβουλευτική όσο και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας μιας επιχείρησης, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο που αναμένεται θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να γίνεται συζήτηση για τον ζωτικό ρόλο του κλάδου των εσωτερικών ελεγκτών και την αλληλεπίδρασή του με το ΑΙ και τις νέες τεχνολογίες. Για τον ίδιο, είναι κρίσιμης σημασίας η συνεχής ενημέρωση, την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πολύτιμο εργαλείο και οι εσωτερικοί ελεγκτές πρέπει να τη χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη ταχύτητα στο έργο τους, καθώς είναι παράγοντας διαμόρφωσης νέων προτύπων στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Κόλλιας πρόσθεσε, ότι καθήκον των εσωτερικών ελεγκτών είναι να είναι προετοιμασμένοι, να προσαρμόζονται και να 'αγκαλιάζουν' τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Συμπληρωσε, επίσης, ότι η κατανόηση του Blockchain και ΙοΤ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Θα πρέπει να αναγνωριστεί η ευθύνη του εσωτερικού ελεγκτή απέναντι στους πελάτες και τους μετόχους της εταιρείας» ανέφερε, τονίζοντας, επιπλέον πως η ψηφιοποίηση φέρνει μια νέα εποχή ευκαιριών και προκλήσεων, με το ρόλο του ελεγκτή να πρέπει να διασφαλίζει ότι οι οντότητες κινούνται με ασφάλεια σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο, δε, ανέφερε ότι στο μητρώο εσωτερικών ελεγκτών του Επιμελητηρίου υπάρχουν, ήδη, 836 μέλη και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σύντομα νέα σεμινάρια και δράσεις για την επιμόρφωσή τους.