Μασούτης: Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις αποτελεί ευεργετική πολιτική για την αγορά και τα κρατικά ταμεία

NEWSROOM
Μασούτης Γιάννης
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης-Φωτογραφία eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

Το μέτρο της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στις 16 προτάσεις της προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της 88ης ΔΕΘ «χωρίς βεβαίως να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία» όπως σημειώνεται στο υπόμνημα της ένωσης.

Κατά την ΚΕΕΕ, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν η κυβέρνηση και αποτέλεσε εφαλτήριο ανάπτυξης πολλών επιχειρήσεων, κυρίως όσων κινδύνευσαν σοβαρά να βάλουν «λουκέτο» κατά τη δεκαετία των μνημονίων.

Η ΚΕΕΕ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, τα οποία δεν μπορεί παρά να συμβαδίζουν με την εντατικότερη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ένωσης «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί αδικίες και λάθη στο σημερινό καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, οπότε και αναμένονται γενναίες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση».

Μεγάλο αγκάθι, κατά την ΚΕΕΕ, παραμένει το πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί απόρροια της δεκαετούς δοκιμασίας των επιχειρήσεων κατά την εποχή των μνημονίων, ενώ επίσης το σημερινό πλαίσιο που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να επιβαρύνονται περισσότερο, τα δε ταμεία του κράτους να μην δέχονται καταβολές, λόγω αδυναμίας.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η πρόβλεψη για απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ετησίως ενώ, τέλος, η ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του υπομνήματος της ΚΕΕΕ, καθώς και ο εξορθολογισμός του ΕΝΦΙΑ αποτελούν απαραίτητα εργαλεία ανάπτυξης των επιχειρήσεων της χώρας και, συνεπώς, της εθνικής οικονομίας.

Μασούτης: Aναμένουμε με ενδιαφέρον την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κίνητρα με σκοπό τη συγχώνευση επιχειρήσεων

«Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να γίνει πολύτιμος βοηθός της κυβέρνησης στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Κι εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Υπενθυμίζουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025. Επίσης αναμένουμε με ενδιαφέρον την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κίνητρα με σκοπό τη συγχώνευση επιχειρήσεων και ειδικά κίνητρα για επενδύσεις στη βιώσιμη παραγωγή και λειτουργία (ανακύκλωση, αγορά οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον κ.λπ.)», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.

«Με ικανοποίηση ακούμε κυβερνητικές πηγές να μιλούν για περαιτέρω μείωση εισφορών των εργαζομένων. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν με απολύτως θετικά αποτελέσματα. Μαζί θα θέλαμε να ακούσουμε και αποφάσεις που αφορούν στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, ως μέτρο που υλοποιεί την κυβερνητική αρχή "αποδίδουμε στους πολίτες το προϊόν της ανάπτυξης της οικονομίας"», προσθέτει ο κ. Μασούτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ