ΣΕΣΜΑ: Η 4η βιομηχανική επανάσταση στο επίκεντρο

NEWSROOM
ΣΕΣΜΑ: Η 4η βιομηχανική επανάσταση στο επίκεντρο

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί στην αγορά εργασίας η 4η βιομηχανική επανάσταση βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ με θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση - Το Ανθρώπινο Δυναμικό στη Νέα Ψηφιακή Εποχή».

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η 4η βιομηχανική επανάσταση βασιζόμενη στην εκπαίδευση των μηχανών, την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα και αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΣΜΑ, Βασίλειος Ρεγκούζας από το βήμα του συνεδρίου τόνισε: «Η νέα ψηφιακή εποχή είναι εδώ και οι ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν και επιδρούν άμεσα σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στην εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνία. Η χώρα πρέπει με γοργά βήματα να καλύψει τα κενά που υπάρχουν και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής».

Ο κ. Ρεγκούζας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τη μεταλλασσόμενη φύση της εργασίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι σημερινοί μαθητές θα ασχοληθούν στο μέλλον με επαγγέλματα τα οποία δεν γνωρίζουν. Επίσης, εκτιμάται ότι το 50% του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο απασχολείται σε δουλειές χαμηλής εξειδίκευσης θα καταργηθεί. Έως το 2025 το 50% των ανθρώπων που δουλεύουν στις εταιρείες θα πρέπει να μετεκπαιδευτούν.

Σύμφωνα με την παγκόσμια Τράπεζα 150 εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Το 2030 με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις εργασίας δηλαδή το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν από τους Αλέξανδρο Καλόμοιρο, ταμία ΔΣ ΣΕΣΜΑ και Μάρκο Τσόγκα, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησε ο ΣΕΣΜΑ για την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε σε 514 άτομα τηλεφωνικά σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2019. Το δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα σε ποσοστό 38% απάντησε ότι γνώριζε τον όρο βιομηχανική επανάσταση ή ψηφιακή επανάσταση. Επίσης, ποσοστό 39,9% του δείγματος εκτιμά ότι οι τεχνολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια τη δουλειά τους. Είναι προφανές, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ότι οι ερωτώμενοι που δήλωσαν ότι γνωρίζουν τι είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση και ότι θα επηρεαστεί η εργασία τους στο μέλλον, είναι προετοιμασμένοι καλά και δεν φοβούνται τις αλλαγές που έρχονται τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια έρευνα έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνουν οι νέες συνθήκες εργασίας ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι δεν θα παρακολουθούσαν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή σεμινάριο.

Τέλος ποσοστό μόλις 3,5% του δείγματος εκτιμά ότι η δημόσια διοίκηση της χώρας είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Ποσοστό 41,8% εκτιμά ότι η δημόσια διοίκηση είναι λίγο προετοιμασμένη.

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 68 μελών του ΣΕΣΜΑ τον Ιανουάριο του 2019. Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, εάν οι επιχειρήσεις έχουν εκπονήσει πλάνο για τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Όπως προέκυψε, ένας στους δέκα (ποσοστό 10,3%) πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν εκπονήσει κάποιο σχέδιο. Αναφορικά με τις κατηγορίες των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από την 4η βιομηχανική επανάσταση, ποσοστό 61% των συμβούλων εκτιμά ότι όλοι θα επηρεαστούν. Επίσης, ποσοστό 44,1% δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην αγορά εργασίας ενώ ποσοστό 11,8% πιστεύει ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Στην ερώτηση αν η δημόσια διοίκηση της χώρας είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής οι εννέα στους δέκα συμβούλους μάνατζμεντ δηλώνουν «λίγο ή καθόλου».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου εκπρόσωποι από τον χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού, των τεχνολογιών, των τραπεζών και των υπηρεσιών συζήτησαν για τις ανάγκες που υπάρχουν σε δεξιότητες στο νέο ψηφιακό περιβάλλον αλλά και σε ποιο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που προκαλεί η ψηφιακή επανάσταση σε όλους τους τομείς.

Συμπερασματικά, επισημάνθηκε το χρέος της πολιτείας για διασφάλιση και αύξηση των θέσεων εργασίας καθώς επίσης και την προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα δεδομένα. Όπως τονίστηκε από μέλη των πάνελ, είναι πολύ πιθανό κάποιες θέσεις εργασίας να χαθούν λόγω του επερχόμενου αυτοματισμού στην παραγωγή και τις υπηρεσίες. Θα πρέπει όμως οι θέσεις αυτές να αναπληρωθούν έγκαιρα και μεθοδικά αφού η αυτοματοποίηση από μόνη της δεν αρκεί για την επίτευξη μακροχρόνιας, υγιούς και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ