Goldman Sachs: Υποχωρούν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Η διανομή μερισμάτων θα δώσει ανοδική ώθηση
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς για Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, ενώ συστήνει διακράτηση για τη μετοχή της Alpha Bank.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κι αυτό εξαιτίας της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ωστόσο η αναμενόμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις μετοχές.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα από επενδυτές και αφορούν τις πρόσφατες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για έγκριση διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες στις 24 Ιουνίου και βάσει των ανακοινώσεων από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 2% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 3,5% για την Alpha Bank και στο 5% για Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις και θα προβούν στις πληρωμές που έχουν προαναγγείλει.
Κατόπιν των καταβολών των μερισμάτων, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν μια πιο ισχυρή ανοδική αντίδραση για τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank και πιο ήπια για τη Eurobank και Εθνική λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική υπεραπόδοσή τους τους τελευταίους μήνες.
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγοράς για Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, ενώ συστήνει διακράτηση για τη μετοχή της Alpha Bank, με τιμές στόχους 2,5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα.
Η πορεία της περασμένης εβδομάδας
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά μέσο όρο 5% την τελευταία εβδομάδα, κάτι που φαίνεται να συσχετίζεται με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Η άνοδος των ομολόγων, συνέβαινε παράλληλα με μια σειρά ανακοινώσεων που υποδείκνυαν υψηλότερο ή ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη (Ισπανία, Γερμανία, Ευρωζώνη) από ό,τι αναμενόταν.
Η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και του P/B των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς σημειώνεται πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση (με αναβαθμίσεις της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023,) και μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων (που πλέον συγκλίνουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο μέσο.
Οι κίνδυνοι
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο κίνδυνος των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων της ΕΚΤ έχει αμφίδρομη επίδραση στα επιτοκιακά περιθώρια και στα ROTEs των ελληνικών τραπεζών:
(1) τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να στηρίξουν τα υποκείμενα spreads δανείων-καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών (γεγονός που είναι θετικό για το ROTE),
(2) όμως θα αυξήσει το τριμηνιαίο κόστος των αντισταθμίσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μέσω των swaps επιτοκίων (για τα οποία οι τράπεζες λαμβάνουν σταθερό επιτόκιο, ενώ πληρώνουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ) εν αναμονή των μειώσεων των επιτοκίων.
Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, ότι οι ελληνικές τράπεζες
καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικό υποκείμενο σχηματισμό καθαρών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα τελευταία τρίμηνα (με τον δείκτη NPE να μειώνεται διαδοχικά) και η τράπεζα δεν διακρίνει κίνδυνο για αποκλίσεις σε αυτή την τάση.