Αυξάνονται οι νέες επιχειρήσεις - Δεν επιβεβαιώνονται τα «μαύρα» σενάρια για μαζικά «λουκέτα» [γραφήματα]
Ειδικά όσον αφορά στο τρέχον έτος, έχουν ανοίξει 28.617 επιχειρήσεις, έναντι 27.959 στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 2,35%.
Καβάλα στο… κύμα της σύστασης νέων επιχειρήσεων, που ορθώνεται σιγά- σιγά σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται η Ελλάδα, με τη διαφορά ότι τα έως τώρα στοιχεία για τη χώρα μας φανερώνουν μια πιο εντυπωσιακή δυναμική.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα άντεξε και στις δύο τελευταίες πρωτοφανείς κρίσεις, αυτή της πανδημίας κι αυτή του εκρηκτικού κόστους ενέργειας-πρώτων υλών.
Από τη μια, η δομή της οικονομίας, δηλαδή οι χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που οι Βρυξέλλες φοβούνταν ότι θα καταρρεύσουν συμπαρασύροντας το σύνολο της χώρας, αποδείχθηκαν ανθεκτικές κι ευέλικτες. Από την άλλη, για να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις -και τα νοικοκυριά που καταναλώνουν- χρειάστηκε να βγουν από τα κρατικά ταμεία πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Η ουσία είναι ότι δεν επιβεβαιώνονται τα «μαύρα» σενάρια για μαζικά «λουκέτα», αλλά αντιθέτως, έχουμε περισσότερες συστάσεις επιχειρήσεων, παρά κλεισίματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στο σύνολο του 2023 και το πρώτο 5μηνο του 2024, έχουν ανοίξει 86.101 επιχειρήσεις κι έχουν κλείσει 30.869, διαμορφώνοντας ένα θετικό ισοζύγιο 55.232 επιχειρήσεων, έναντι 47.715 του προηγούμενου έτους (+15,75%).
Τα ανοίγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ειδικά όσον αφορά στο τρέχον έτος, έχουν ανοίξει 28.617 επιχειρήσεις, έναντι 27.959 στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 2,35%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, στο σύνολο της Ε.Ε. οι εγγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εγγραφών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημειώθηκαν στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων (+5,2%), των μεταφορών και των κατασκευών (+4,1%) και των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (+3,7%).
Στα καθ’ ημάς, τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνουν ότι οι περισσότερες εγγραφές επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο αφορούσαν σε ταχυδρομικές- μεταφορικές δραστηριότητες, εστίαση, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, λιανεμπόριο, real estate.
Πόσοι έβαλαν «λουκέτο»
Η γενική εικόνα στην Ευρώπη δείχνει μείωση 0,8% στα «λουκέτα».
Ενώ ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης μειώθηκε ελαφρά, υπήρξαν διαφορετικές τάσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πτωχεύσεις μειώθηκαν σε 2 τομείς: το εμπόριο (-3,3%) και τις κατασκευές (-1,2%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στον τομέα των μεταφορών και αποθήκευσης (+15,2%) και στη βιομηχανία (+9,1%).
Στην Ελλάδα, τα κλεισίματα από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Μάϊου έχουν περιοριστεί σε 7.894 και είναι μειωμένα κατά 10,44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Από αυτά, τα 1.477 αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον τουρισμό και την εστίαση κι άλλα 2.125 στο εμπόριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τάση, ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που βάζουν «λουκέτο». Ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι ατομικές θα είχαν τα πρωτεία, ο μεγαλύτερος αριθμός κλεισιμάτων (2.040) αφορά σε ΙΚΕ και μάλιστα είναι αυξημένος κατά 21,94% σε σχέση με πέρσι.