Τίτλοι τέλους στο ιστορικό εργοστάσιο υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω

NEWSROOM
Γιούλα-εργοστάσιο
Το εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω κλείνει μετά από 75 χρόνια / Φωτογραφία: Intime, ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Πορτογαλική ΒΑ ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο εμφανίζει οικονομικές ζημιές και αποφάσισε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες των αποζημιώσεων

Ενα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υαλουργίας στην Ευρώπη, το εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω, ανακοινώθηκε πως βάζει λουκέτο.

Η πορτογαλική εταιρεία που έχει αγοράσει εδώ και επτά χρόνια την επιχείρηση από την οικογένεια Βουλγαράκη, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που βρίσκεται επί της οδού Ορυζομύλων στο Αιγάλεω, εδώ και 75 χρόνια, με αποτέλεσμα οι περίπου 300 εργαζόμενοι, να μείνουν στον δρόμο.

Η Πορτογαλική ΒΑ ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο εμφανίζει οικονομικές ζημιές και αποφάσισε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες των αποζημιώσεων, προτείνοντας στους εργαζόμενους να τους δοθεί η διπλάσια, από τη νόμιμη, αποζημίωση, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, ζητώντας να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, καθώς και την παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

«Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια» τονίζει η ΓΣΣΕ.

Το εργοστάσιο «Γιούλα» ξεκίνησε να λειτουργεί το 1947 από τον Κυριάκο Βουλγαράκη, ως μία μικρή βιομηχανία υαλουργίας. Το 1985 έφτασε να είναι το Νο1 εργοστάσιο στην Ελλάδα και από τα κορυφαία στην Ευρώπη, ενώ 20 χρόνια μετά επεκτάθηκε σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και την Ουκρανία, μέσω θυγατρικών εταιρειών.

Το 1993 η εταιρεία εξαγόρασε την Cronos Glassworks SA στην Ελλάδα, η οποία κατασκεύαζε γυάλινα επιτραπέζια σκεύη (ποτήρια, βάζα, κανάτες, τασάκια κ.λπ.), ενώ το 2016 ο πορτογαλικός όμιλος ΒΑ Vidro, αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών και ένα χρόνο μετά η «Γιούλα» μετονομάστηκε σε HGI (Ελληνικές Βιομηχανίες Υαλουργίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ