Συμμαχία ΟΤΕ-Intralot στον online τζόγο
Την επιστροφή της στην εγχώρια αγορά τζόγου, μετά τη λήξη της πολύχρονης συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ, ετοιμάζει η Intralot, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον όμιλο ΟΤΕ για την κοινή είσοδο στο διαδικτυακό κλάδο τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.
Oι δύο όμιλοι αναμένεται να φτιάξουν κοινό σχήμα το οποίο θα διεκδικήσει μερίδιο στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο εγχώριο κλάδο των online στοιχημάτων και παιγνίων, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την αγορά.
Την είσοδο του ΟΤΕ στο online betting είχε αναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, στη γενική συνέλευση μετόχων τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας πως η αγορά τυχερών παιγνίων παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, ο ΟΤΕ τροποποίησε το καταστατικό του προκειμένου να μπορεί να δραστηριοποιείται και στην αγορά του διαδικτυακού τζόγου.
Από το 2011 έως σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 24 εταιρείες με προσωρινές άδειες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων νόμου του 2011 για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Ο κύκλος εργασιών και τα ακαθάριστα έσοδα (Gross Gaming Revenue) της διαδικτυακής αγοράς παρουσιάζουν σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Ο κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ με το Gross Gaming Revenue (GGR) να υπερβαίνει τα 295 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για θεαματική αύξηση σε σχέση με το 2015 όταν τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. και σε 123,1 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού ύψους 36,75% της μητρικής εταιρείας του ομίλου Stoiximan, TCB Holdings Ltd, από την ΟΠΑΠ, έναντι τιμήματος 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δύο όμιλοι μάλιστα έχουν υπογράψει προσύμφωνο για τη σύσταση νέου εταιρικού σχήματος των δραστηριοτήτων της Stoiximan στην Ελλάδα, το οποίο θα ελέγχει η ΟΠΑΠ με ποσοστό 51%.
Καθυστερεί το νομοσχέδιο
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά περιμένουν πλέον την κατάθεση και την ψήφιση του σχεδίου νόμου που θα ρυθμίζει το online betting. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η καθυστέρηση προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χορήγηση δύο τύπων αδειών, ένα για τη διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων και ένα για όλα τα υπόλοιπα διαδικτυακά παίγνια. Οι άδειες θα έχουν διάρκεια 5 ετών ενώ το αντίτιμο ορίζεται σε 4 εκατομμύρια για τo online betting και σε ένα εκατομμύριο ευρώ για το online gaming.
Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις στοιχήματος αποδίδουν το 35% του GGR στο Δημόσιο και φορολογούνται επί των κερδών με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις.
Οι υποψήφιοι κάτοχοι των αδειών πρέπει να έχουν καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε άλλος κράτος της ΕΕ, και καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Η ονομασία του διαδικτυακού χώρου (domain name) υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει κατάληξη .gr.
Από τις άδειες εξαιρούνται τα παιχνίδια που διεξάγονται μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών (random number generator) τα γνωστά «φρουτάκια», τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του τζίρου των διαδικτυακών εταιρειών.
Όταν ψηφιστεί ο νόμος, αποκλειστικό δικαίωμα σε παιχνίδια RNG θα έχει η ΟΠΑΠ μέσω των παιγνιομηχανημάτων Video Lottery Terminal (VLT).