Πίνδος: Κατασκευάζει μονάδα βιοαερίου - Επένδυση άνω των 12 εκατ. ευρώ
Τέτοιου είδους μονάδες υπάρχουν εγκαταστημένες σήμερα μόνο στην Αμερική.
Μια πρωτοποριακή μονάδα βιοαερίου, αντίστοιχες της οποίας υπάρχουν εγκατεστημένες μόνο στις ΗΠΑ πρόκειται να κατασκευάσει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος», με το κόστος της επένδυσης να έχει υπολογιστεί σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή βιομεθάνιο με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων (κουτσουλιά) σε ποσοστό 100%. Αυτά τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Έρευνας - Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εργοστασίων του αγροτοπτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Η Πίνδος», Ιωάννης Πατούνας, με αφορμή την 30η φετινή επετειακή Agrotica που έριξε αυλαία στις 4/2.
Στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής της πολιτικής, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, «Η Πίνδος» έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και προχωράει στο στάδιο της αδειοδότησης, εντός του 2024, για την κατασκευή της μονάδας που θα είναι ισχύος 2 MW.
Όπως εξηγεί ο κ. Πατούνας, «η προοπτική είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή Βιομεθανίου με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και την εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας που θα παραχθεί από τη λειτουργία αυτής για τη κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων».
Διευκρινίζει δε, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι «κάτι πολύ σύγχρονο και νέο» και προσθέτει ότι τέτοιου είδους μονάδες υπάρχουν εγκαταστημένες σήμερα μόνο στην Αμερική, ενώ κατασκευάζονται στην Ασία (Κίνα-Ιαπωνία) και «δεν υπάρχουν αντίστοιχες στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της προαναφερόμενης μονάδας, ο κ. Πατούνας απαντά ότι η έναρξη της κατασκευής θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. «Με τις άδειες στα χέρια, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες για την κατασκευή της μονάδας», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτή θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του συνεταιρισμού, δίπλα από το πτηνοσφαγείο του.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του προαναφερόμενου Project, ο ίδιος σημειώνει ότι θα γίνει με ίδια κεφάλαια του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και τραπεζικό δανεισμό και «εφόσον είναι εφικτό και με τη χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων».
Πώς μειώνει «Η Πίνδος» τα ενεργειακά της κόστη κατά 45%
Η Πίνδος, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ενεργειακός σύμβουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροπτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Νικόλαος Τσακανίκας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, που στόχο έχουν την ανάπτυξή της αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αγροτοπτηνοτροφικός συνεταιρισμός ανέπτυξε μια στρατηγική μείωσης του ενεργειακού του κόστους. «Το περιβάλλον στην ενέργεια τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ασταθές, με αποτέλεσμα τη διαρκή μεταβολή των τιμών και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, και ως απόρροια οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται σημαντικά στον προγραμματισμό τους», επισημαίνει και προσθέτει: «ένα βασικό επίσης πρόβλημα είναι η νομοθεσία, που αλλάζει συνεχώς και πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα».
Έτσι, πριν από ενάμισι χρόνο, «Η Πίνδος» κατέγραψε τις ενεργειακές της ανάγκες, εστιάζοντας στις πέντε πιο ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις της που είναι τα εκκολαπτήρια, το φυραματοπείο, η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, το πτηνοσφαγείο και οι καταψύξεις -σφαγείο. ΚΑτέγραψε επίσης τις ενεργειακές ανάγκες και στα έξι ιδιόκτητα υποκαταστήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Αγρίνιο και Τρίπολη.
«Σκοπός μας είναι η εγκατάσταση Φ/Β παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες, για τον ενεργειακό συμψηφισμό της κατανάλωσης (Net metering)», αναφέρει ο κ. Τσακανίκας και γνωστοποιεί: «οι ετήσιες ενεργειακές ανάγκες του αγροτοπτηνοτροφικού συνεταιρισμού ανέρχονται σε περίπου 22.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις στέγες των εκμεταλλεύσεων είχαμε την δυνατότητα να κατασκευάσουμε Φ/Β ισχύος έως 7,2 MW όπως και πράξαμε».
Εξηγεί ότι «το προαναφερόμενο έργο εκτιμάται ότι θα παράγει 10.000 MW ετησίως και με τη λειτουργία του η Πίνδος θα πετύχει αυτάρκεια στην κατανάλωση ρεύματος σε ποσοστό 45%». Παράλληλα αναφέρει ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει περίπου στα 4 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση με βάση τις σημερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχεται στα 1,2 εκατ ευρώ. «'Αρα υπολογίζουμε σε απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης σε τριάμισι χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όμως, πέραν του προαναφερόμενου οικονομικού αποτελέσματος, μέσω της επένδυσης «η Πίνδος συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και σε συνδυασμό με το συνολικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει, ήδη οδηγείται στο να πετύχει να λειτουργεί στα πρότυπα μια πράσινης εταιρείας με συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Στο πλαίσιο της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Η Πίνδος» έχει ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση Φ/B τις στέγες ισχύος 3 MW από τη συνολική επένδυση των 7,2 MW, στα εκκολαπτήρια, το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, καθώς και τα υποκαταστήματά της και «αναμένουμε την τελική σύνδεση με το δίκτυο», διευκρινίζει. Τα υπόλοιπα 4,2 ΜW, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής δικτύου από το ΔΕΔΔΗΕ και η Πίνδος διατηρεί την προτεραιότητά της σε αυτό.
Ομοίως, ο συνεταιρισμός, «ανέλαβε να εξηγήσει τα οφέλη της προαναφερόμενης κίνησης και στα μέλη - παραγωγούς της και ήδη πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε παρόμοια επένδυση στις στέγες των πτηνοτροφείων με ίδια κεφάλαια ή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω προγραμμάτων όπως τα σχέδια βελτίωσης, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους».
«Η Πίνδος» σε αριθμούς - Το 48% των παραγωγών της, είναι γυναίκες
Η Πίνδος είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αποτελείται από 600 Έλληνες πτηνοτρόφους παραγωγούς (εκ των οποίων το 48% είναι γυναίκες) και πάνω από 1.200 εργαζόμενους (με το 55% αυτών να είναι γυναίκες).
Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και καθημερινά συνδυάζει την τεχνογνωσία αιχμής με την αμιγώς ελληνική ταυτότητα και παράδοση, ενώ στόχος της παραμένει σταθερά η παροχή υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας προϊόντων κοτόπουλου και για αυτό εφαρμόζει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας διαθέτοντας μια πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.
Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτοπτηνοτροφικού συνεταιρισμού αλλά και των μελών - παραγωγών του, «Η Πίνδος» από το 2016, πρώτη, εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο εταιρικό πρότυπο ευζωίας, διασφαλίζοντας την ομαλή και ισορροπημένη ανάπτυξη των πτηνών σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Η ορθή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον συνεταιρισμό «όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και γιατί ταυτόχρονα διασφαλίζει την υγεία των πτηνών και κατά συνέπεια την ασφάλεια και την ποιότητα όλων των προϊόντων, ενώ έμμεσα και την υγεία των καταναλωτών», υπογραμμίζει ο κ. Πατούνας.
Επισημαίνεται δε, ότι «Η Πίνδος» λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, εφαρμόζει μεθόδους κυκλικής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο ενός πρότυπου μοντέλου. «Είμαστε η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης και έχουμε βραβευτεί πολλάκις τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο», σημειώνει.
O κ. Πατούνας, παρουσίασε τις επενδύσεις και ενέργειες της εταιρείας στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 30ης Agrotica από την Τράπεζα Πειραιώς και της ΕΘΕΑΣ.