Ο «χάρτης» των επιχειρήσεων στην αυγή του 2024 -Το εμπόριο κρατά τα ηνία με το 28,5% της επιχειρηματικότητας
Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το «μαύρο» 2016, όταν το ισοζύγιο ανοίγματος- κλεισίματος επιχειρήσεων ήταν αρνητικό κατά 3.527 δραστηριότητες. Πλέον, αφήνοντας πίσω και τις πρωτοφανείς κρίσεις της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους, η προσδοκία της αγοράς είναι ότι το κοντέρ θα «γράφει» όλο και πιο ψηλά.
Στην αυγή του 2024, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι στην Ελληνική Επικράτεια δραστηριοποιούνται 933.952 επιχειρήσεις. Τα επιμέρους στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τη σύνθεση του επιχειρηματικού «χάρτη», που αναμφίβολα λέει πολλά για το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο και την κατεύθυνση που πρέπει να λάβουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις από εδώ και πέρα.
Από το σύνολο των επιχειρήσεων, οι 247.732- δηλαδή το 28,5%- δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Ακολουθεί από κοντά ο κλάδος του Τουρισμού, όπου δραστηριοποιούνται 130.864 επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα. Αν προσθέσουμε και τον κλάδο των κατασκευών, με τις 69.132 επιχειρήσεις, αποκαλύπτεται ότι εμπόριο, τουρισμός και ακίνητα συνθέτουν το 52% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τη νομική μορφή, άρα και το μέγεθος, που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Προφανώς και δεν είναι κρυφό ότι η πλειοψηφία είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: από το σύνολο των επιχειρήσεων, οι 632.528, δηλαδή το 67,73%, είναι ατομικές, δηλαδή εκ των πραγμάτων πολύ μικρές! Από αυτές, οι 176.778 είναι εμπορικές κι άλλες 96.269 είναι τουριστικές, συνθέτοντας μαζί το 50% των μικρών επιχειρήσεων.
Όσο για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, μόλις και μετά βίας φτάνουν συνολικά στο 7% των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρά τα κίνητρα για συγχωνεύσεις- εξαγορές, που θεωρητικά οδηγούν σε μεγαλύτερα άρα πιο εύρωστα επιχειρηματικά σχήματα.
Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ επιβεβαιώνουν τη γενική αίσθηση ότι παρά τις διεθνείς αναταράξεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο άντεξαν αλλά άνθισαν.
Στη διάρκεια του 2023 άνοιξαν 57.402 επιχειρήσεις και κατέβασαν ρολά 20.548, διαμορφώνοντας ένα θετικό ισοζύγιο 36.854 επιχειρήσεων. Σε σύγκριση με το 2022 καταγράφεται μια βελτίωση 30,31%, δίνοντας έτσι μια δυναμική για το 2024 που μόλις ξεκίνησε.
Το νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), που σήκωσε αυλαία την περασμένη Πέμπτη και φιλοδοξεί να μοχλεύσει 2,1 δισ ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φανερώνει ότι το 2024 θα είναι έτος επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Ενδεικτικός είναι ετήσιος στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα «κουμπώσει» με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα νέα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, που επεξεργάζεται το ΥΠΕΘΟ.
- Απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειάς του
- Απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης επιπρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων Δράσεις RRF
- Νέο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων και αγοράς στον τομέα δημόσια υγεία, ασφάλεια υποδομών και κατασκευών, ασφάλεια και υγεία εργαζομένων
- Αναμόρφωση συστήματος εποπτείας αγοράς βιομηχανικών προϊόντων
- Αναβάθμιση επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ποιότητα και ασφάλεια
- Κωδικοποίηση νομοθεσίας αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας
Η επιτυχία της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στους νόμους 4442/2016 και 4512/2018 προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής εντός του 2021 ξεκίνησε η ανάπτυξη των υποσυστημάτων και των ψηφιακών υπηρεσιών και η εγκατάσταση συστήματος στο G-cloud. Σημειώνεται ότι: (α) Εντός του έτους 2022 αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν πιλοτικά τα υποσυστήματα ψηφιακών υπηρεσιών, και (β) Εντός του 2023 υλοποιήθηκαν όλες οι δοκιμαστικές λειτουργίες.
Tο 3o τρίμηνο 2024 το ΟΠΣ ΑΔΕ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Εντός του 2024 θα παραληφθούν τα ακόλουθα υποσυστήματα: 1) Υποσύστημα αδειοδότησης, 2) Υποσύστημα εποπτείας, 3) Υποσύστημα «Διαδικτυακή Πύλη», 4)Υποσύστημα Αναφορών, 5) Υποσύστημα Διαλειτουργικότητας, 6) Υποσύστημα Διαχείρισης Χρηστών και Ρόλων, 7) Υποσύστημα «Μητρώο Επιχειρήσεων».
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην εύρεση εξειδικευμένων τεχνιτών με κατάλληλη γνώση και εμπειρία. Πρόβλημα το οποίο επιτείνεται, μεταξύ άλλων, ως απόρροια του συστήματος απόκτησης άδειας για την άσκηση των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων (6 ΠΔ του 2012/2013).
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση του συστήματος και η μετάβαση σε ένα σύστημα πιστοποίησης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, μειώνοντας τις περιττές απαιτήσεις που υφίστανται στο σημερινό πλαίσιο.
Με τον νόμο 4982/2022 αναθεωρήθηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην Ελλάδα, απλουστεύοντας τη διαδικασία αδειοδότησης και διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του πάρκου και την βιωσιμότητα των επενδύσεων εντός αυτών. Έως το 2o τρίμηνο 2024 θα εκδοθεί η δευτερογενής νομοθεσία