Φυτοζωούν έξι στις δέκα χρηματιστηριακές εταιρείες!
Μερίδιο χαμηλότερο του 0,5% έχουν 18 ελληνικές ΑΧΕ και ΑΕΠΕΥ, γεγονός που ίσως δεν υπονομεύει άμεσα τη βιωσιμότητα, δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως πλην ελάχιστων περιπτώσεων –ίσως δύο ή τρεις- καμιά εταιρεία ύστερα από τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν προκαλεί την υποψία επανάληψης φαινομένων καταχρηστικής διαχείρισης πιστωτικών υπολοίπων που υπάρχουν σε λογαριασμούς πελατών. Παρόλ’ αυτά σε ένα χρηματιστήριο σαν το ελληνικό, το μέλλον δεν προοιωνίζεται θετικές προοπτικές για όλους του παίκτες στο ΧΑ.
Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το ΧΑ σχετικά με τα μερίδια αγοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές του 2018, επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά την ύπαρξη μελών του ΧΑ που κινούνται σε δυο εντελώς διαφορετικές ταχύτητες.
Από τη μια έχουμε την ομάδα των «Big5», Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, Euroxx, Εθνική ΑΧΕΠΕΥ και Alpha Finance ΑΕΠΕΥ (δεν περιλαμβάνεται η IBG καθώς θεωρείται τράπεζα) οι οποίες το 2018 αύξησαν το μερίδιό τους στο σύνολο των ετήσιων συναλλαγών σε μετοχές στο ΧΑ στο 62% από 56,6% το 2017. Από την άλλη υπάρχουν άλλες 18 εταιρείες οι οποίες έχουν μερίδιο χαμηλότερο του 0,5%. Υπάρχει επίσης και μια κατηγορία 6 εταιρειών με μερίδιο από 1% μέχρι 3,2%.
Συγκρίνοντας δε τα στοιχεία των ετών 2017 και 2018, διαπιστώνουμε πως σε σύνολο 29 ΑΧΕ και ΑΕΠΕΥ, μόλις οι 12 αύξησαν την αξία των συναλλαγών τους με σημαντικότερη την άνοδο της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ η οποία τόνωσε και το συνολικό τζίρο, αφού πέτυχε αύξηση 47% στα 4,32 δις. ευρώ λόγω αυξημένων συναλλαγών το Μάρτιο και τον Ιούνιο
Η κατάσταση αυτή η οποία συντηρείται αρκετά χρόνια και εντάθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης , ανησυχεί την επενδυτική κοινότητα και ιδιαίτερα τους μικροεπενδυτές οι οποίοι απορούν πως μπορεί να επιβιώσει μια εταιρεία και να καλύπτει τα έξοδά της όταν η δραστηριότητά της είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οι περιπτώσεις μάλιστα εταιρειών όπως της Τσεκούρας, Άτλας και Guardia Trust των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανεστάλησαν από την κεφαλαιαγορά, δημιουργεί προβληματισμό. Σημειώνεται δε ότι το 2010 τα μέλη του ΧΑ ήταν υπερδιπλάσια των 47 που είναι σήμερα.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι ακόμη και για μεγάλες ΑΧΕ το 2018 εξελίσσεται ζημιογόνο κι έτσι προκαλείται η απορία τι γίνεται με τις μικρότερες. Παραδειγματικά να αναφέρουμε ότι η Euroxx η οποία ανήκει στη πρώτη πεντάδα και δεν ανήκει σε τραπεζικό όμιλο, με μερίδιο αγορά 13,66%, παρουσίασε στο εξάμηνο ζημιές μετά από φόρους, μικρές βέβαια. Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητά της όπως και την ποιότητά των υπηρεσιών που καλύπτουν όλη τη γκάμα ενός απαιτητικού και δη ξένου θεσμικού επενδυτή.
Παράλληλα με τη Euroxx υπάρχει και η εταιρεία CFS, της οποία το μερίδιο είναι σχεδόν το χαμηλότερο στη λίστα των μελών του ΧΑ ήτοι 0,02% αλλά την ίδια στιγμή κανείς δεν αμφιβάλει για τα αξιοπρεπή οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει καθώς τα ίδια κεφάλαιά της είναι μεγαλύτερα της Euroxx. Επίσης στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσίασε κέρδη αν και ο τζίρος της ήταν 157 χιλ. ευρώ. Βέβαια έχει υψηλές υποχρεώσεις οι οποίες είναι φορολογικές και έρχονται από το… 1999.
Αναφέραμε τις δυο ακραίες περιπτώσεις για να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι εταιρείες «υπάρχουν» και δεν κινδυνεύουν φυσικά οι πελάτες τους. Όμως από τη μια υπάρχει μια χρηματιστηριακή η οποία απασχολεί 56 άτομα και καλύπτει όπως σημειώθηκε ευρεία γκάμα υπηρεσιών και από την άλλη μια μικρότερη με 9 μόλις άτομα που λογικά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την προηγούμενη.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν όταν μια εταιρεία έχει τις απαιτούμενες άδειες ώστε μπορεί να καλύψει πολλές υπηρεσίες, έχει την υποδομή, τεχνική και κεφαλαιακή να τις εξυπηρετήσει και φυσικά διαθέτει το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό. Οι άδειες αυτές βέβαια προϋποθέτουν σημαντικά κόστη. Η απλή διεκπεραίωση συναλλαγών σε ένα συνεχώς πτωτικό χρηματιστήριο από πλευράς όγκων απλά συντηρεί κάποιες μικρές χρηματιστηριακές.
Από την άλλη μεριά επισημαίνεται πως ο χάρτης των ελληνικών ΑΧΕ και ΑΕΠΕΥ δεν πρόκειται να αλλάξει. Νέες συγχωνεύσεις στο πρότυπο Merit-Μίδας-Πετροπουλάκης δεν αναμένονται.