Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 160 εκ ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις
Μπορεί ο Τουρισμός θα χαρακτηρίζεται ως η “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πάει στον... αυτόματο.
Όπως έδειξε η φετινή χρονιά, παρά τις εισπράξεις- ρεκόρ ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου ήταν έντονος κι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα πρέπει να ανέβει επίπεδο, έτσι ώστε το συγκριτικό του πλεονέκτημα να είναι η υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Το θέμα των χρηματοδοτήσεων έχει μπει πολλές φορές στο τραπέζι από τους κλαδικούς φορείς, με την επισήμανση ότι ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία των αυξημένων επιτοκίων, το κόστος δανειοδότησης- όπου είναι φυσικά εφικτή η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό- είναι πολύ υψηλό. Με αυτό το δεδομένο, το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται προ των πυλών, έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων του κλάδου.
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ και η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να προσαυξάνεται κατά:
(α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
(β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σημειωτέον ότι εξαιρούνται επενδυτικά σχέδια με τόπο εγκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, στον Δήμο Θήρας, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας, με προφανή στόχο να στραφούν σε άλλες περιφέρειες οι νέες χρηματοδοτικές “ενέσεις”.
Το νέο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 160 εκ ευρώ, απευθύνεται σε υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.
Στην περίπτωση που η επένδυση θα αφορά σε τουριστικό κατάλυμα, αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας και προδιαγραφών ως εξής:
Ξενοδοχεία
Κατάταξη σε κατηγορία 4**** και άνω
Δυναμικότητα 12 κλίνες και άνω
Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)
Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω
Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
Ελάχιστος Αριθμός κατοικιών: Τρεις (3)
Σημειώνεται: Το σύνολο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών υποχρεωτικώς θα πρέπει να ενσωματώνονται στο ίδιο σήμα
Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα
Κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω
Ελάχιστη δυναμικότητα 12 κλίνες
- Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
- Μηχανήματα – Εξοπλισμός
- Ψηφιακός εξοπλισμός και λογισμικό
- Λοιπός εξοπλισμός
- Ενισχύσεις πρώτης λειτουργίας (εκκίνησης ΜΜΕ)
- Δαπάνες προβολής και εξωστρέφειας
- Τεχνικές μελέτες
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες
- Μεταφορικά μέσα
- Έμμεσες δαπάνες (έως 7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)
Σημειωτέον ότι δεν είναι επιτρεπτή η συμμετοχή Φυσικού/Νομικού Προσώπου ως εταίρου/μετόχου σε περισσότερες από μία υποβαλλόμενες αιτήσεις χρηματοδότησης, όπως επίσης δεν είναι επιτρεπτή η συμμετοχή Φυσικού/ Νομικού Προσώπου ως εταίρου αν διαθέτει ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα σε λειτουργία στον ΚΑΔ της επένδυσης στην ίδια ή σε άλλη περιφέρεια. Στόχος δεν είναι άλλος από το να μην καταλήξουν στα ίδια χέρια, τα 160 εκ ευρώ του νέου Προγράμματος.