Motor Oil: Έναρξη της κοιλάδας υδρογόνου στην Κόρινθο

NEWSROOM
Motor Oil
Motor Oil/ Φωτογραφία eurokinissi

Η επίσημη έναρξη του Έργου «TRIERES» για τη δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου με χρηματοδότηση από την ΕΕ και συντονιστή την Motor Oil πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα.

Στο έργο που συγχρηματοδοτείται από το ενωσιακό πρόγραμμα Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership, συμμετέχουν συνολικά 26 εταίροι από πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Αίγυπτος) και έχει διάρκεια 58 μήνες.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου, δηλαδή ενός οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα με γεωγραφική αναφορά το Διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, διασυνδέοντας τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που αναπτύσσει εκεί η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου EPHYRA, με δυνητικούς αγοραστές επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο του έργου δίνεται μια σημαντική ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών έργων χρήσης υδρογόνου (αστικά λεωφορεία, επιβατικά οχήματα, ναυτιλία, μονάδα ηλεκτροδότησης) καθώς και για εκπόνηση μελετών τής χρήσης υδρογόνου για υφιστάμενες ή μελλοντικές εφαρμογές, ενώ θα υπάρξουν συνέργειες με υφιστάμενες και μελλοντικές κοιλάδες υδρογόνου στην ΕΕ (Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο) και Αίγυπτο.

Οι εταίροι του έργου είναι:

- Όμιλος Μότορ Όιλ: Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ, AVINOIL, LPC, DIORIGA GAS

- Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

- Εταιρείες (Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα): Υπερταμείο, ΔΕΗ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οδικές Συγκοινωνίες-ΟΣΥ, Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ, Ολυμπία Οδός, NOVA, Fulgor, HYDRUS, Ecoferry Shipping Company

- Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, NEEST

- Φορείς και Εταιρείες από ΕΕ και τρίτα κράτη: Πανεπιστήμιο του Groningen, FEN Research, Λιμάνι Λάρνακας, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, Stichting New Energy Coalition , Hydrogen Egypt ως συνεργαζόμενος εταίρος.

Το έργο TRIERES είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έργο EPHYRA για την δημιουργία εγκατάστασης παραγωγής υδρογόνου ισχύος 30 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη χρήση βελτιωμένης τεχνολογίας, στο διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, δήλωσε: «Ο Όμιλος της Motor Oil προχωρά δυναμικά και ηγείται της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτή τη νέα εποχή, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα ενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι κρίσιμη για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Συγκεκριμένα, με το έργο TRIERES, που συγχρηματοδοτείται από το ενωσιακό πρόγραμμα Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μιας βιώσιμης εθνικής και περιφερειακής οικονομίας υδρογόνου με καινοτόμες εφαρμογές, σε μία εποχή που η αναζήτηση λύσεων για διαφοροποιημένη ενέργεια αποτελεί μονόδρομο».

Από την πλευρά του Clean Hydrogen Partnership, η Mirela Atanasiu, προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποστηρίζουμε αυτό το έργο της Κοιλάδας Υδρογόνου, το οποίο αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου στην Ευρώπη. Εμβληματικά έργα, όπως το TRIERES, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, ενημερώνοντας το κοινό σχετικά με το υδρογόνο και επιδεικνύοντας την ετοιμότητα ορισμένων εφαρμογών υδρογόνου να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση της οικονομίας μας».

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ