ΚΕΕΕ: Τα κατά τόπους επιμελητήρια ετοιμάζουν αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

NEWSROOM
ΚΕΕΕ: Τα κατά τόπους επιμελητήρια ετοιμάζουν αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης προς τους πληγέντες, η οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί από το κάθε επιμελητήριο, ως μία ελάχιστη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε στο ρόλο των επιμελητηρίων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στην συνέχεια, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η εξεύρεση λύσης για την έλλειψη προσωπικού, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, αποτελούν βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν, προς όφελος των επιχειρήσεων και έχουν συμπεριληφθεί στο υπόμνημα το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, υπογράμμισε την υποχρέωση υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με δράσεις και προγράμματα όπως αυτά τα οποία υλοποιεί το επιμελητήριο.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις ως μονόδρομο για την επιστροφή και διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η ακρίβεια, η φοροδιαφυγή, το κόστος δανεισμού και η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτων Μαρλαφέκας, έκανε απολογισμό του ΕΦΕΠΑΕ από το 2009 έως σήμερα και της δράσης του, μέσω των περιφερειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια, κάθετα και οριζόντια σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση του τεχνικού συμβούλου της ΚΕΕΕ, Μανώλη Μπαλτά, με θέμα το χωροταξικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά πάρκα και τον ρόλο της ΚΕΕΕ στη θωράκιση και διεύρυνση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία 15 χρόνια, η ΚΕΕΕ έχει καταθέσει περισσότερα από 50 υπομνήματα προς την κυβέρνηση με 120 νομοτεχνικά ολοκληρωμένες προτάσεις νόμου (εισηγητική έκθεση και άρθρα νόμου) και 65 από αυτές υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αποτελούν ρυθμίσεις σε εφαρμοστικές αποφάσεις και 18 νόμους της ελληνικής δημοκρατίας.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), ως παγκοσμίου επιχειρηματικού οργανισμού και συμβούλου του ΟΗΕ σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, επεσήμανε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, και κατέθεσε προτάσεις ώστε να επιλυθούν.

Στη φετινή, 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 382 επιχειρήσεις από 48 επιμελητήρια εκθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες, στους κλάδους τροφίμων και ποτών, μεταποίησης, φιλοξενίας και αναψυχής και τεχνολογίας.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ