ΕΣΠ: Σημαντική η ανάγκη για λιγότερη παροχολογία και περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητα
Εννέα προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η επιχειρηματικότητα και Οικονομία καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στο κείμενο που κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Είναι ιδιαίτερη η ανάγκη για λιγότερη παροχολογία και περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που μπορούν να δώσουν πολλαπλασιαστική δυναμική στην ελληνική οικονομία» όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή του συλλόγου. Οι προκλήσεις που εστιάζει ο σύλλογος είναι:
1. Η ανάγκη υιοθέτησης ενός φιλικότερου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους και οριστική κατάργηση των παρωχημένων και άδικων τεκμηρίων διαβίωσης.
2. Η εξεύρεση λύσεων, που θα επιτρέψουν σε υγιείς σήμερα εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, να έχουν πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης και όχι μόνον. Παράλληλα, το ζήτημα της ρευστότητας, με έμφαση στη χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης, μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις πιστώσεις των εταιρειών προς τους πελάτες τους που θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ανέβει περαιτέρω ο τζίρος τους.
3. Η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα προγράμματα ΕΣΠΑ, από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και ειδικότερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
4. Η ψηφιοποίηση είναι μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που αναγνωρίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το υψηλό κόστος είναι σοβαρό εμπόδιο. Χρειάζονται κίνητρα, επιδοτήσεις και χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσουν με τον ρυθµό που ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει.
5. Αντίστοιχα, η πράσινη μετάβαση που σταδιακά θα αποτελεί προαπαιτούμενο χρηματοδότησης ακόμη και στις μικρότερες επιχειρήσεις.
6. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό καθώς αποτελεί περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο της κάθε επιχείρησης, αλλά και της χώρας.
7. Διείσδυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας σε περισσότερα τμήματα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.
8. Εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης που σήμερα αποτελεί σοβαρό αίτιο μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, ο ΕΣΠ αναφέρει ότι, οφείλουμε να δούμε κατάματα όλες τις παθογένειες ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της χώρας μας.