Ελένη Βρεττού: «Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί»
Το όραμά της για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».
Η κυρία Βρεττού τόνισε ότι η τράπεζα μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη συμφωνία για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως το μεγαλύτερο μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Στόχος της είναι να σταθεί με χρηματοδοτικές λύσεις δίπλα στις επιχειρήσεις, ακόμη και σε εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί.
Όπως επισήμανε σχετικά, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή, αλλά είναι επίσης απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί και στις ΜμΕ με σωστό πλαίσιο και κανόνες, εάν θέλουμε να αναπτυχθεί το 90% της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική πολυετής κρίση βοήθησε στο να ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες ή μπορούν να καταστούν βιώσιμες με συνδυασμό ενίσχυσης των ίδιων κεφαλαίων και της χρηματοδότησης. «Ακόμα και εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί, θα βρουν σε μας ανοικτές πόρτες επικοινωνίας και συνεργασίας. Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας, σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους».
Η επικεφαλής της AtticaBank ανέφερε ότι η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο ήταν το σημείο - σταθμός, που σφράγισε την ύπαρξη και το μέλλον της τράπεζας και την ίδια στιγμή έφερε έναν νέο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή ως μέτοχο, τη Thrivest «που μοιράζεται το όραμά μας να αλλάξουμε την AtticaBank και να την κάνουμε σημείο αναφοράς για την επιχειρηματική τραπεζική, παράλληλα και με την πολύτιμη και αμέριστη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχοντας πετύχει το θεμελιώδες, προχωράμε με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας σε όλα τα επίπεδα». Στο πλαίσιο αυτό, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των πελατών και η τράπεζα προσελκύει νέους, βγήκε από τον κύκλο της εσωστρέφειας, ενώ συνεχίζεται εντατικά το εσωτερικό «λίφτινγκ» της τράπεζας σε λειτουργίες και διαχείριση κόστους για να γίνει ακόμη πιο αποδοτική και ευέλικτη. «Το σημαντικότερο επίτευγμα όλων όμως, είναι ότι επαναφέραμε την Τράπεζα σε λειτουργική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2023, κάτι που μόλις λίγους μήνες πριν έμοιαζε αδύνατο», σημείωσε η κυρία Βρεττού.
Για τη συνένωση με την Παγκρήτια και την ανάδειξη του πέμπτου μη συστημικού τραπεζικού πόλου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της AtticaBankανέφερε ότι «είναι ένα όραμα και ένας στόχος που μοιραζόμαστε με την Παγκρήτια και τους μετόχους μας, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις».
Σχετικά με την εξάλειψη του αναβαλλόμενου φόρου, η επικεφαλής της τράπεζαςτην χαρακτήρισε «μια ακόμη απόδειξη ότι η Attica Bank αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή, η πρώτη τράπεζα που θα βγει από το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) μέχρι το τέλος του έτους». Όπως εξήγησε σχετικά «τα εποπτικά ίδια κεφάλαιά μας δεν αλλάζουν, αλλά για να το πούμε απλά, παύει το τελευταίο κομμάτι που αντιστοιχούσε στον αναβαλλόμενο φόρο, ύψους 63 εκατ. ευρώ, να είναι λογιστικό και γίνεται άμεσα καταβεβλημένο κεφάλαιο. Σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ΑΜΚ, θα κεφάλαιά μας είναι πλέον, υψηλής ποιότητας, όπως τα χαρακτηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι εποπτικές αρχές».
Τέλος, για την ενεργοποίηση του «Ηρακλή 3» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη και η τράπεζαέχει ξεκινήσει την επαναξιολόγηση της στρατηγικής της, βάσει αυτής της προοπτικής, ώστε να προσδιορίσει σαφώς το χρονοδιάγραμμα και τις κεφαλαιακές ανάγκες οριστικής εξυγίανσης. «Όλα αυτά θα έχουν αποσαφηνιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εγκριθούν από τους μετόχους μας και τις εποπτικές αρχές. O αρχικός σχεδιασμός μας προέβλεπε μείωση των NPEs περίπου στο 35% έως το 2025, με τον Ηρακλή και εφόσον έχουμε τη στήριξη των δύο βασικών μας μετόχων, προσδοκούμε ότι θα πάμε και εμείς οριστικά σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως έχουν και οι συστημικές τράπεζες», κατέληξε η κυρία Βρεττού.
Σημεία από τη συνέντευξη της Διευθύνουσας Συμβούλου της AtticaBank
Αναλάβατε τα ηνία της AtticaBankπριν από μερικούς μήνες σε μία κρίσιμη για την τράπεζα συγκυρία, με τις προκλήσεις πολλαπλές. Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά επιτεύγματα της διοίκησης ως σήμερα;
Η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο ήταν το σημείο - σταθμός, που σφράγισε την ύπαρξη και το μέλλον της τράπεζας και την ίδια στιγμή μας έδωσε έναν νέο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή ως μέτοχο, τη Thrivest που μοιράζεται το όραμά μας να αλλάξουμε την AtticaBank και να την κάνουμε σημείο αναφοράς για την επιχειρηματική τραπεζική, παράλληλα και με την πολύτιμη και αμέριστη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχοντας πετύχει το θεμελιώδες, προχωράμε με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας σε όλα τα επίπεδα. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και προσελκύουμε νέους, βγήκαμε από τον κύκλο της εσωστρέφειας, ενώ συνεχίζουμε εντατικά το εσωτερικό «λίφτινγκ» της τράπεζας σε λειτουργίες και διαχείριση κόστους για να γίνει ακόμη πιο αποδοτική και ευέλικτη. Το σημαντικότερο επίτευγμα όλων όμως, είναι ότι επαναφέραμε την Τράπεζα σε λειτουργική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2023, κάτι που μόλις λίγους μήνες πριν έμοιαζε αδύνατο.
Ποιοι είναι οι πυλώνες του τριετούς πλάνου της τράπεζας και τι προβλέπει για την επιστροφή της στην κερδοφορία;
Η αναδιάρθρωση της τράπεζας είναι σε εξέλιξη, η εξυγίανση και η εκκαθάριση του ενεργητικού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι απόλυτη προτεραιότητα και μονόδρομος για την επιτυχία μας. Όπως έχουμε ανακοινώσει, είμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του συνόλου των ομολογιών της τιτλοποίησης Astir I και εκτιμώ ότι θα έχουμε συμφωνία εντός του μήνα. Ο έτερος πυλώνας του στρατηγικού σχεδίου μας είναι η ανάπτυξη, ώστε να πετύχουμε βιώσιμη οργανική κερδοφορία για την AtticaBank μέσα από τις τραπεζικές εργασίες. Με διαθέσιμα κεφάλαια για ανάπτυξη, με καταθετική βάση που ξεπερνά πλέον, τα 3 δισ. ευρώ, έχουμε ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουμε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Θέτουμε ως στόχο να τους προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται: διευρύνουμε την γκάμα προϊόντων μας προκειμένου να παρέχουμε συνολικές τραπεζικές λύσεις,είτε αφορά δάνεια, είτε επενδύσεις, είτε ασφάλειες, είτε πληρωμές, λύσεις για τις δικές τους ανάγκες, με έμφαση και στις ψηφιακές υπηρεσίες, τα ηλεκτρονικά μικροδάνεια είτε οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα που ακούει, συμβουλεύει και υλοποιεί αυτό που της λέει ο πελάτης ανεξαρτήτου μεγέθους και προφίλ.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την AtticaBank είναι αναμφίβολα η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση;
Είναι ένα όραμα και ένας στόχος που μοιραζόμαστε με την Παγκρήτια και τους μετόχους μας, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η πρόθεση είναι δεδηλωμένη, προχωράμε σταδιακά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αρχής γενομένης της επιλογής συμβούλων, χρηματοοικονομικού, νομικού και στρατηγικού, το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου που θα μας βοηθήσουν στη διαδικασία της συγχώνευσης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει καταρτιστεί το businessplan και οι βασικές παράμετροι στρατηγικής της νέας συγχωνευμένης Τράπεζας, όπως και να έχει ολοκληρωθεί το duediligence. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θέλουμε να καταθέσουμε το σχέδιο συγχώνευσης για έγκριση.
Αναφέρατε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της AtticaBank ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος τομέας στα χρόνια της κρίσης εμφάνισε πολύ υψηλά ποσοστά επισφαλειών. Δεν σας ανησυχεί αυτό;
Καμία τράπεζα δεν θέλει να δει μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων». Ειδικά εμείς έχουμε πάρει μαθήματα από την κρίση και εφαρμόζουμε αυστηρότερες διαδικασίες και κριτήρια. Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή, αλλά είναι επίσης απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί και στις ΜμΕ με σωστό πλαίσιο και κανόνες, εάν θέλουμε να αναπτυχθεί το 90% της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική πολυετής κρίση βοήθησε στο να ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες ή μπορούν να καταστούν βιώσιμες με συνδυασμό ενίσχυσης των ίδιων κεφαλαίων και της χρηματοδότησης. Ακόμα και εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί, θα βρουν σε μας ανοικτές πόρτες επικοινωνίας και συνεργασίας. Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας, σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους.
Προαναγγείλατε επίσης, την έξοδο από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας. Πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για την τράπεζα;
Είναι, εάν θέλετε, μια ακόμη απόδειξη ότι η Attica Bank αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή, η πρώτη τράπεζα που θα βγει από το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) μέχρι το τέλος του έτους. Τα εποπτικά ίδια κεφάλαιά μας δεν αλλάζουν, αλλά για να το πούμε απλά, παύει το τελευταίο κομμάτι που αντιστοιχούσε στον αναβαλλόμενο φόρο, ύψους 63 εκατ. ευρώ, να είναι λογιστικό και γίνεται άμεσα καταβεβλημένο κεφάλαιο. Σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ΑΜΚ, θα κεφάλαιά μας είναι πλέον, υψηλής ποιότητας, όπως τα χαρακτηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι εποπτικές αρχές.
Και μια τελευταία ερώτηση. Η κυβέρνηση δρομολογεί την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Θα αλλάξει το σχεδιασμό σας για τη μείωση των κόκκινων δανείων αυτή η εξέλιξη;
Η εξέλιξη αυτή είναι ευπρόσδεκτη. Έχουμε ξεκινήσει την επαναξιολόγηση της στρατηγικής μας, βάσει των νέων εξελίξεων, ώστε να προσδιορίσουμε σαφώς το χρονοδιάγραμμα και τις κεφαλαιακές ανάγκες οριστικής εξυγίανσης. Όλα αυτά θα έχουν αποσαφηνιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εγκριθούν από τους μετόχους μας και τις εποπτικές αρχές. O αρχικός σχεδιασμός μας προέβλεπε μείωση των NPEs περίπου στο 35% έως το 2025, με τον Ηρακλή και εφόσον έχουμε τη στήριξη των δύο βασικών μας μετόχων, προσδοκούμε ότι θα πάμε και εμείς οριστικά σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως έχουν και οι συστημικές τράπεζες.