Έκθεση Deloitte Women@Work: Υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για τη βελτίωση της εμπειρίας των γυναικών στον χώρο εργασίας

NEWSROOM
Έκθεση Deloitte Women@Work: Υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για τη βελτίωση της εμπειρίας των γυναικών στον χώρο εργασίας
Φώτο: Shutterstock

Στην τρίτη χρονιά που εκπονείται, η έκθεση της Deloitte «Women@Work 2022: A Global Outlook», στην οποία συμμετέχουν 5.000 γυναίκες σε 10 χώρες, εντοπίζει κάποια σημάδια προόδου όσον αφορά τις γυναίκες στον χώρο εργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την περίοδο της έρευνας, μειώθηκαν τα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης και οι συμπεριφορές αποκλεισμού και βελτιώθηκαν οι εμπειρίες τους με την υβριδική εργασία. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά εξακολουθούν να δυσκολεύουν πολλές γυναίκες, ενώ παράλληλα άλλα προβλήματα φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενδεικτικά, σημειώθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των ερωτηθέντων που αισθάνονται άνετα να μιλούν για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας και λιγότερες γυναίκες αισθάνονται ότι λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από τον εργοδότη τους αναφορικά με ζητήματα ψυχικής υγείας. Περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τον εργοδότη τους ακόμη και εκτός του ωραρίου εργασίας τους, παρόλο που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις οικιακές εργασίες. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ευελιξίας στην εργασία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι γυναίκες για την καριέρα τους και αναφέρεται ως ένας από τους κύριους λόγους που περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως έχουν παραιτηθεί από τη δουλειά τους τους τελευταίους 12 μήνες, από ό,τι το 2021 και το 2020 συνδυαστικά.

Για πρώτη φορά, η φετινή έκθεση δείχνει το πώς τα θέματα υγείας των γυναικών επηρεάζουν την επαγγελματική τους ζωή. Πιο συγκεκριμένα, μία στις πέντε γυναίκες αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή την εμμηνόπαυση και αρκετές γυναίκες υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να εργάζονται ενώ μπορεί να νιώθουν πόνο ή ενόχληση και ένας απ' τους λόγους είναι ο στιγματισμός που περικλείει αυτού του είδους τα θέματα.

«Ενώ η έρευνά μας παρουσιάζει κάποια σημεία βελτίωσης για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο τον περασμένο χρόνο, αναδεικνύει ταυτόχρονα όλη τη δουλειά που πρέπει να γίνει», σημειώνει η Emma Codd, Deloitte Global Inclusion Leader. «Βλέπουμε μια εικόνα που χειροτερεύει όσον αφορά κρίσιμες πτυχές του χώρου εργασίας, όπως η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο εργοδότης τους λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων. Οι εργοδότες πρέπει να υπερβούν τον καθορισμό στόχων και πολιτικών και να προωθούν συνεχώς ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που υποστηρίζει τον σεβασμό και όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ