Οι ευρωπαϊκοί νόμοι «βάζουν φρένο» στα σχέδια των Google και Amazon για απολύσεις εργαζομένων
Η Google και η Amazon έχουν ήδη ανακοινώσει τους μεγαλύτερους γύρους απολύσεων στην ιστορία τους αλλά δυσκολεύονται να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στις ΗΠΑ οι δύο εταιρείες μπορούν να δρομολογήσουν εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων μέσα σε λίγους μήνες, αλλά στην Ευρώπη έχει μπεί φρένο στα σχέδια τους λόγω των εργασιακών νόμων, που ουσιαστικά κάνουν αδύνατη την απόλυση ατόμων χωρίς να έχουν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ εργοδοτών και υπαλλήλων.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο της Τεχνολογίας σε χώρες της Ευρώπης, είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς δεν ξέρουν το εργασιακό τους μέλλον.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η μητρική της Google, Alphabet, βρίσκεται σε συνομιλίες για μείωση του προσωπικού με εθελούσια έξοδο, προσφέροντας τους γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αντίστοιχα, η Amazon έχει επιχειρήσει να δελεάσει ανώτατους managers να παραιτηθούν, προσφέροντάς τους μεταξύ άλλων μισθούς ενός έτους.
Τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία , όπου η εργασιακή νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, η Google διεξάγει διαπραγματεύσεις με τα συμβούλια των εργαζομένων, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει μια εταιρεία σε απολύσεις.
Συνεπώς, όπως φαίνεται, οι δύο αυτές χώρες θα είναι τελευταίες που θα επηρεαστούν από τα σχέδια περικοπών της Google, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα στο τέλος θα πραγματοποιηθούν.
Όπως τονίζει το Bloomberg, όταν η Google ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα επιβεβαίωσε ττις διαπραγματεύσεις , ενώ σημείωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις στην Αυστρία, στη Ρουμανία, αλλά και στην Ελλάδα.
«Εργαζόμαστε προσεκτικά και μεμονωμένα σε κάθε χώρα όπου πραγματοποιούνται οι περικοπές για να τηρούνται πλήρως οι τοπικές νομικές απαιτήσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανά τοποθεσία, είναι περίπλοκες και απαιτούν χρόνο» δήλωσε εκπρόσωπος της Google απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.
Στο Παρίσι, όπου η Google έχει περίπου 1.600 υπαλλήλους, έna συμβούλιο εργαζομένων βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία σχετικά με το πόσοι υπάλληλοι θα απολυθούν και τι κίνητρα θα συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης. Άνθρωποι γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, τόνισαν στο bloomberg, ότι θέμα μπορεί να έχει τελειώσει μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με έναν υπάλληλο που ζήτησε να διατηρήθει την ανωνυμία του, η διοίκηση κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να φύγει.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εργασιακή νομοθεσία δεν είναι τόσο αυστηρή, υπολογίζεται ότι οι 500 από τους 8.000 υπαλλήλους της Google θα πρέπει να αποχωρήσουν.
Στο Δουβλίνο, παράλληλα, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η Google σχεδιάζει να απολύσει 240 υπαλλήλους και στη Ζυρίχη, τα συνδικάτα μιλούν για 200 εργαζομένους που θα απολυθούν.