Τι κερδίζουν από το βιβλίο οι τρεις ισχυροί της αγοράς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος των εκδόσεων στην Ελλάδα, με την πλέον πρόσφατη εξέλιξη να αφορά στην πλέον γνωστή επιχείρηση, Ψυχογιός Εκδόσεις, η οποία επί της ουσίας έχει μετατραπεί σε εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών με την επωνυμία Penny Investments.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι ο χώρος των εκδόσεων βιβλίων αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό κλάδο, ο οποίος μέσω της τεχνολογίας μπορεί μεν να μεταλλάσσεται, διατηρεί όμως το πλεονέκτημα μια παραγωγής γνώσης που μπορεί να μεταφραστεί σε κέρδος.

Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου μπορούν ακόμη να συντηρούν τζίρους και κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εκδοτικών οίκων μιλούν με επιφύλαξη για το μέλλον.

Πάντως, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, τα δημοσιευμένα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών των τριών μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών της χώρας, δείχνουν ότι μπορεί οι τζίροι από τις δραστηριότητές τους να μην είναι μεγάλοι, όμως συντηρούνται σε αξιοπρεπή επίπεδα και παράγουν κέρδος.

Ξεκινώντας από τον κορυφαίο του κλάδου, τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σημειώνεται ότι το 2017 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 13,62 εκατ. ευρώ έναντι 14 δις. ευρώ το 2016 ενώ τα κέρδη προ φόρων έκλεισαν στα 1,73 εκατ. ευρώ από 2,31εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς, Εκδόσεις Πατάκη, έκλεισε πέρυσι με τζίρο 12,57 εκατ. ευρώ ήτοι στα ίδια επίπεδα με το 2016 και κέρδη 633 χιλ. ευρώ έναντι 567 χιλ. ευρώ.

Η τρίτη μεγαλύτερη εκδοτική, εταιρεία Μεταίχμιο, έκλεισε το 2017 με κύκλο εργασιών 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 675 χιλ. ευρώ έναντι 228 χιλ. ευρώ.

Να σημειώσουμε, ότι ο χώρος έκδοσης βιβλίων είναι ένας ιδιαίτερα πολυδιασπασμένος κλάδος, με τις προηγούμενες καταγραφόμενες επιδόσεις να αφορούν ένα μικρό -αλλά σημαντικό-ποσοστό της εκδοτικής δραστηριότητας. Παράλληλα, οι εξελίξεις στο χώρο των εκδόσεων προβληματίζουν τους επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι σε δηλώσεις συνδέουν την εξέλιξη της δραστηριότητάς τους με την πορεία της ελληνική οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται δικαιολογημένη η απόφαση της εταιρείας Ψυχογιός να αποσχίσει τον κλάδο έκδοσης και εμπορίας βιβλίου και να τον εισφέρει στη συγγενή εταιρεία Penny, η οποία δραστηριοποιείται παράλληλα στον τομέα ενέργειας και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Η διάθεση «βιβλιοφαγίας» των Ελλήνων, διαπιστώνεται πάντως από την τελευταία έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την πορεία των Βιβλιοθηκών της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών (εκτός των σχολικών), οι οποίες για το έτος 2016 ανέρχονται σε 445 και περιλαμβάνουν την Εθνική Βιβλιοθήκη, 43 δημόσιες βιβλιοθήκες, 157 δημοτικές βιβλιοθήκες και 244 βιβλιοθήκες νομικών προσώπων (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου). Αναφορικά με το είδος των βιβλιοθηκών, οι 233 είναι γενικές βιβλιοθήκες και οι 212 είναι ειδικές βιβλιοθήκες, εκ των οποίων ειδικών οι περισσότερες είναι πανεπιστημιακές

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με την αναγνωστική κίνηση και τον δανεισμό στις βιβλιοθήκες, κατά τη σύγκριση των ετών 2016 προς 2014 σημειώνεται: Αύξηση κατά 16,1% στους 5.630.785 των αναγνωστών – επισκεπτών, και αύξηση κατά 4,3% στα 3.363.564 στον δανεισμό βιβλίων για εξωτερική χρήση. Το πλέον σημαντικό δε είναι η αύξηση κατά 109,5% (2.003.093) στις προσβάσεις χρηστών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και η αύξηση κατά 19% στις προσβάσεις χρηστών στις ιστοσελίδες των βιβλιοθηκών (8.359.301).

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι διαχειριστές της έκδοσης βιβλίων είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ψηφιακά, αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό αναζήτησης το οποίο δημιουργεί και το πλαίσιο για την επικείμενη κινητικότητα των εκδοτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ