Alpha Bank: Η υψηλή φορολογία στέκεται εμπόδιο στις άμεσες ξένες επενδύσεις
Ως «κομβικό στοιχείο» για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας κατά τα προσεχή έτη, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στο εβδομαδιαία δελτίο της τράπεζας για τις οικονομικές εξελίξεις.
Όπως αναφέρεται, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, δύναται να επιτευχθεί μέσω και της μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στη χώρα μας. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, υπάρχει μια αρνητική σχέση μεταξύ της προσελκύσεως των ξένων άμεσων επενδύσεων και του ύψους του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών.
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η μεταστροφή του παραγωγικού υποδείγματος προς την επενδυτική δαπάνη και τον εξαγωγικό προσανατολισμό προϋποθέτει την ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στη Ελλάδα, ο οποίος μειώθηκε τα τελευταία δέκα έτη, από 24,5% του ΑΕΠ το 2007 σε 12,5% το 2017, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο των αποσβέσεων.
Η μεταστροφή, εντούτοις, του παραγωγικού υποδείγματος προς την επενδυτική δαπάνη και τον εξαγωγικό προσανατολισμό προϋποθέτει την ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στη Ελλάδα, ο οποίος μειώθηκε τα τελευταία δέκα έτη, από 24,5% του ΑΕΠ το 2007 σε 12,5% το 2017, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο
των αποσβέσεων.
Το ισχυρό θετικό επενδυτικό shock – με έμφαση στις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις – που απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει τη βελτίωση της εικόνας της χώρας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού καθώς, πρώτον, ορισμένα από τα παραδοσιακά στοιχεία της εγχώριας επενδυτικής δαπάνης παρουσιάζουν σημαντική αδυναμία, και δεύτερον, το αποτύπωμα των ΑΞΕ στην αναπτυξιακή δυναμική εκτιμάται ότι είναι ισχυρότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2018, το έλλειμμα του Ισοζυγίου των Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) αυξήθηκε κατά €857 εκατ., σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και διαμορφώθηκε σε €910 εκατ.
Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου των δευτερογενών εισοδημάτων.
Η επιδείνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται πρωτίστως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των καυσίμων, ωστόσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου εκτός καυσίμων διευρύνθηκε επίσης κατά 4,2%.
Θετική εξέλιξη είναι η επιτάχυνση των εξαγωγών εκτός καυσίμων, που αυξήθηκαν κατά 14,4% σε ετήσια βάση στο πρώτο οκτάμηνο του 2018, έναντι αυξήσεως 9,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Παράλληλα, και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο οκτάμηνο του 2018, έναντι μικρότερης αυξήσεως κατά 7% στο πρώτο οκτάμηνο του 2017.
Δείτε ολόκληρη την ανάλυση της τράπεζας: