Διεθνές Συνέδριο για τις τεχνολογίες ομιλίας στην Αθήνα

NEWSROOM
Διεθνές Συνέδριο για τις τεχνολογίες ομιλίας στην Αθήνα
Φωτο: Shutterstock

Το Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών Ομιλίας SLT (Spoken Language Technology) πραγματοποιείται στην Αθήνα, έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κορυφαίων ειδικών των τεχνολογιών ομιλίας παγκοσμίως, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), τον μεγαλύτερο στον κόσμο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας.

Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο SLT μεταφέρει τις εργασίες του εκτός Αμερικής, σε ευρωπαϊκό έδαφος, και μάλιστα σημειώνοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών. Στο συνέδριο με θέμα «Οι Τεχνολογίες Ομιλίας στην εποχή της Βαθιάς Μάθησης: Προκλήσεις και ευκαιρίες» συναντιούνται ερευνητές και κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας από όλον τον κόσμο.

Στους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται ο Alex Acero, διευθυντής της ομάδας του προσωπικού εικονικού βοηθού Siri στην Apple, ενώ συμμετέχουν εταιρείες κολοσσοί του χώρου, όπως οι Google, Apple, Oben, Uber, Microsoft, Amazon, Toshiba, Mitsubishi, Innoetics, Omilia κ.ά. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιασθούν περισσότερες από 140 εργασίες από ερευνητές από όλον τον κόσμο, καθώς και μία σειρά από εφαρμογές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην αιχμή της τεχνολογίας.

Συμπρόεδρος του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Royal Olympic, είναι ο δρ Βαγγέλης Καρκαλέτσης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου».

Οι τεχνολογίες ομιλίας κάνουν ολοένα πιο εύκολη την επικοινωνία του χρήστη με τις ευφυείς συσκευές και τους υπολογιστές. Η κατανόηση, ανάλυση και σύνθεση της φωνής από τους υπολογιστές, καθώς και η πραγματοποίηση όσο γίνεται πιο φυσικού διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι οι βασικές προκλήσεις, πάνω στις οποίες εργάζονται σήμερα οι ερευνητές διεθνώς (και στην Ελλάδα), προκειμένου να κάνουν την ομιλία των μηχανών όσο είναι δυνατό πιο φυσική και κοντά στην ανθρώπινη. Σε αυτό βοηθούν οι μέθοδοι βαθιάς μάθησης (deep learning) της τεχνητής νοημοσύνης, που εφαρμόζονται πλέον όλο και περισσότερο στις τεχνολογίες ομιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ