Η τοπική κουζίνα προς όφελος της οικονομίας

NEWSROOM
Η τοπική κουζίνα προς όφελος της οικονομίας

Οι δυνατότητες οικονομικής αξιοποίησης της τοπικής κουζίνας είναι τεράστιες και αναξιοποίητες για τις περισσότερες ελληνικές περιοχές. Πετυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό όπως η πρώτη στον κόσμο κουζίνα των Βάσκων αλλά και το γαστρονομικό ‘θαύμα’ της Σαντορίνης στην Ελλάδα μας δείχνουν δρόμους.

Αυτά ήταν από τα σημαντικότερα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν περισσότεροι από 300 μάγειρες, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων, που παρακολούθησαν το συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρία παραγωγής βοηθητικών υλών μαγειρικής PROVIL, στη Θεσσαλονίκη.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROVIL κ. Χρήστος Βογιάννου, εξήγησε ότι η εταιρία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, για να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της ελληνικής κουζίνας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας της οποίας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης.

Για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας χρειάζεται:

  • Η παράδοση ως βάση έρευνας και έμπνευσης
  • Ο εκσυγχρονισμός στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς
  • Τη ποιότητα των πρώτων υλών
  • Το Σύγχρονο Marketing

Για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε την ελληνική γαστρονομία ως μια ακόμη δυνατή πρόταση στην παγκόσμια αγορά του Ethnic Food, κατέληξε ο κ. Βογιάννου, πρέπει να δημιουργήσουμε πιάτα και υλικά brand name στη διεθνή γαστρονομία, όπως η σάλτσα αυγολέμονο, το σαγανάκι, η ελληνική σαλάτα κλπ και να επενδύσουμε σε ένα παγκόσμιο Marketing με νέες προτάσεις.

Ομιλητές ήταν μάγειρες εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών τοπικών κουζινών, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ελληνικό ‘γαστρονομικό θαύμα’ της Σαντορίνης, η οποία εξελίχθηκε στον πρώτο γαστρονομικό προορισμό της Ελλάδας και ξεκίνησε όταν ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, εδώ και 30 χρόνια δημιούργησε το πρώτο ποιοτικό - τότε - και εμβληματικό σήμερα εστιατόριο του νησιού ‘Σελήνη’. Ο ίδιος στην εισήγησή του εξήγησε πώς χρησιμοποίησε τα ανυπόληπτα εκείνη την εποχή σαντορινιά προϊόντα για να φτιάξει πιάτα και να κερδίσει τους επισκέπτες του νησιού, με την δημιουργική σαντορινιά κουζίνα, αυτήν την οποία πέραν των επισκεπτών έρχονται κύματα ξένων δημοσιογράφων και ειδικών για να την γνωρίσουν.

Αυτό που συνέβαλε περισσότερο όλων όμως, ήταν ένα πνεύμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων από τους χώρους της εστίασης του κρασιού και του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ