Ολοκληρώνεται επένδυση 100 εκατ. ευρώ από την Eurobank - Νέα πνοή για τον Πειραιά
Μια επένδυση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ από πλευράς της Eurobank ολοκληρώνεται μετά από 5 χρόνια εντατικών εργασιών, δίνοντας μια νέα μορφή διεθνών προδιαγραφών σε τρία οικοδομικά τετράγωνα στον Πειραιά, που είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου για δεκαετίες. Πρόκειται για τα τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Αγίου Διονύσιου στον Πειραιά, το «Piraeus Port Plaza», το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του ακριβώς 90 χρόνια πριν, το Μάιο του 1931, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, για να ολοκληρώσει την πορεία του στο χρόνο, το 2008, οπότε και η εταιρεία μεταστεγάστηκε στις νέες εγκαταστάσεις της. Η Dimand, που είχε αναλάβει τόσο την κατασκευή όσο και τη διαχείριση της ανάπτυξης του έργου, ολοκλήρωσε την παράδοση των χώρων γραφείων, συνολικής δυναμικότητας 7.500 εργαζόμενων, με μεγάλο αριθμό να βρίσκεται στις θέσεις τους, ήδη, από τα τέλη του 2018 αλλά και τις αρχές του 2020. Το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαθίστανται στους εργασιακούς χώρους περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, ενώ, στο συγκρότημα λειτουργούν, ήδη, γραφεία της Alpha Bank και της Teleperformance.
Ένα συγκρότημα «γεμάτο» πιστοποιήσεις και σεβασμό στο περιβάλλον
Με αφορμή μια ξενάγηση που διοργάνωσε λίγο πριν ξεκινήσουν τα lockdown, η Eurobank, στην οποία ανήκει πλέον εξολοκλήρου το κτιριακό συγκρότημα μετά και την απορρόφηση της Grivalia Properties, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Dimand, που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το κατασκευαστικό μέρος της έκτασης, εξηγεί ότι το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων και σεβασμού στο περιβάλλον για το συγκεκριμένο έργο τηρεί τα διεθνή πρότυπα. Το κτιριακό συγκρότημα του Piraeus Port Plaza αποτελείται από τρία οικόπεδα, τα οποία έχουν πιστοποιημένα κτίρια κατά LEED στον βαθμό Gold ενώ, το κτίριο στάθμευσης, είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που επιτυγχάνει διάκριση για βιώσιμους χώρους στάθμευσης. Σε όλα τα κτίρια εφαρμόστηκαν, αποκλειστικά, είδη υγιεινής με εξαιρετικά χαμηλές καταναλώσεις, επιτυγχάνοντας μια μείωση στην κατανάλωση πόσιμου νερού της τάξης των 67%, σε σχέση με τα κοινά κτίρια της αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τον προβλεπόμενο αριθμό εργαζομένων, η συνολική εξοικονόμηση νερού υπολογίζεται στα 80.635 m3 ετησίως.
Βασικό κριτήριο της μελέτης αλλά και της λειτουργίας του συγκροτήματος είναι η ενσωμάτωση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Τα κτίρια σχεδιάστηκαν με πολλαπλά μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους, τη στιγμή που η χρήση φυσικού φωτισμού και νέων τεχνολογιών, η τοποθέτηση αποδοτικών κλιματιστικών και έξυπνων αυτοματισμών και η χρήση ανιχνευτών παρουσίας για έλεγχο του φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού, βελτιώνουν τη συνολική απόδοση των εγκαταστάσεων. Στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει επίσης η κατασκευή πρόσθετων φυτεμένων επιφανειών, δεδομένο ότι τα φυτά δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα, με τις αρδευτικές ανάγκες καλύπτονται στο 100% από την κατασκευή τριών καινούργιων δεξαμενών όμβριων και συμπυκνωμάτων.Ακόμα ένα βασικό κριτήριο είναι η μείωση των εκπομπών CO2 που θα πρόκυπτε από τη μετακίνηση των εργαζομένων σε όλη τη φάση λειτουργίας των κτιρίων και καθημερινά. Η επιλογή της θέσης, κοντά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτιμάται ότι συμβάλλει σε αυτόν το στόχο, όπως επίσης η παροχή 200 περίπου θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα και η τοποθέτηση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ.Σταύρος Ιωάννου, η νέα μορφή που αποκτούν τα οικοδομικά τετράγωνα στο 'Αγιο Διονύσιο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας τοπικής μικροοικονομίας, που οδηγεί, ήδη, και σε άλλες αναπτύξεις: εμπορικές χρήσης εστίασης, λιανεμπορίου, ακόμη και στέγασης στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Στ. Ιωάννου, επισημαίνει δε, πως η μετεγκατάσταση της Γενικής Διεύθυνσης της Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας, στο Piraeus Port Plaza, δεν αποτελεί απλά μια μετεγκατάσταση εργαζομένων από το ένα κτίριο στο άλλο: «Αυτό το νέο κτιριακό συγκρότημα, με τις υποδομές που προσφέρει, δεν αποτελεί απλώς ένα νέο μοντέλο σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου κτιρίου. Μας επιτρέπει, από το σχεδιασμό του ακόμα, να μπορούμε επίσης να θέσουμε σε εφαρμογή και τη νέα τάση στο μοντέλο εργασίας, που αναζητούν οι νεαρότεροι ηλικιακά εργαζόμενοι. Δημιουργούμε τις υποδομές έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε την τηλεργασία στη μετά κορωνοϊό εποχή. Και αρχίζουμε από τα νέα γραφεία της Τράπεζας, στον Πειραιά. Υιοθετήσαμε ένα υβριδικό σχήμα με βάση το σενάριο ότι ο εργαζόμενος θα βρίσκεται τρεις ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας και δύο ημέρες θα έχει την επιλογή να δουλέψει από το σπίτι του, κάτι που είναι στην πλήρη ευχέρεια του εργαζομένου, με δεδομένο ότι έχει την εναλλακτική, εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να εργάζεται μόνο από το γραφείο. Εμείς προσφέρουμε την επιλογή. Δεν σας κρύβω ότι, από την εικόνα που έχουμε από τους εργαζομένους μας, όπως επίσης και από νέους ανθρώπους που επιθυμούν και επιθυμούμε να έρθουν να εργαστούν σε εμάς, είναι σαφές πως η δυνατότητα επιλογής βρίσκεται ψηλά στα κριτήριά τους».
Η επένδυση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες επενδύσεις του ομίλου της Eurobank στο πλαίσιο μίας σύνθετης και πολυεπίπεδης στρατηγικής ανάπτυξης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Ιωάννου, η Eurobank επενδύει, με βάση τη φιλοσοφία της, αποκλειστικά στη νέα γενιά ακινήτων, των περιβαλλοντικά βιώσιμων υποδομών, έχοντας ήδη υλοποιήσει επενδύσεις, περίπου, 250 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία και σχεδιάζοντας περίπου άλλες τόσες στη διάρκεια της επόμενης τριετίας.
Ο Όμιλος είναι σταθερά προσηλωμένος στη βέλτιστη διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφενός ως ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και, αφετέρου, ως χρήστης, αφού καταλαμβάνουμε επιπλέον περίπου 209.710 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μας. Από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό 19 ακίνητα (321.207τ.μ.) είναι πιστοποιημένα πράσινα κτίρια κατά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών LEED και BREEAM ενώ υπό πιστοποίηση βρίσκονται κτίρια επιπλέον επιφάνειας 53.845 τ.μ.