Μερίσματα 1,34 δισ. ευρώ για τους επενδυτές

Φώτο: Shutterstock

Πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς ολοκληρώνεται και η διανομή των μερισμάτων η οποία σηματοδοτήθηκε από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιρειών, προκύπτει ότι 48 εισηγμένες (εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος) μοιράζουν συνολικά περί τα 1.333 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες εμφανίζονται ιδιαίτερα γενναιόδωρες μοιράζοντας φέτος συνολικά μερίσματα για τη χρήση 2017 αυξημένα κατά περίπου 8% σε σχέση με μια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, το 2017 αναδείχτηκε η καλύτερη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρείες μετά το 2009 και μάλιστα 28 από αυτές σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών. Έτσι φαίνεται πως είχαν και μεγαλύτερη άνεση στην αποκοπή βελτιωμένων μερισμάτων. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο συνολικό διανεμόμενο ποσό περιλαμβάνονται και τα προμερίσματα τα οποία ανακοίνωσαν πρόσφατα τα ΕΛΠΕ, η Motoroil και ο ΟΠΑΠ και τα οποία μπορεί να αφορούν στην επόμενη χρήση όμως διανέμονται στην τρέχουσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017, τα συνολικά κέρδη μόνο των 98 κερδοφόρων εταιρειών (πλην τραπεζών) ήταν της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, λοιπόν, τα κέρδη το περίπου 45% μοιράζεται στους μετόχους. Εδώ αξίζει αν επισημανθεί και το σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, όπου αναφέρει ότι το ποσό των μερισμάτων αυξάνεται σημαντικά αν συνυπολογιστεί και η Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα αν συνυπολογίσουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διανέμει μέρισμα κυρίως προς το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν το σύνολο των κερδών της, ήτοι τα 928 εκατ. ευρώ από τα 941,8 εκατ. ευρώ, τότε μιλάμε για συνολικά κέρδη της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ και διανεμόμενα κέρδη που προσεγγίζουν τα 2,26 δισ. ευρώ.

Πρωταθλήτρια στο συνολικό διανεμόμενο ποσό αναδεικνύεται η Coca Cola με το αντίστοιχο ποσό να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ελληνικά Πετρέλαια με 198 εκατ. ευρώ, η Motor Οil με 183 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 172 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 160 εκατ. ευρώ. Οι 5 αυτές εισηγμένες καλύπτουν ουσιαστικά το περίπου 70% των συνολικών ποσών που διανέμεται. Οι εν λόγω εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν την αποδοτική αυτή μερισματική πολιτική και για το 2018, όπως διαπιστώνεται και από την ανακοίνωση για τα προμερίσματα.

Από κει και πέρα, μεσαίου αλλά και μικρότερου μεγεθους εταιρείες προσπάθησαν να ανταμείψουν τους μετόχους τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Ικτίνος, Κλουκίνας, Κορδέλλου, Βογιατζόγλου, ΓΕΚΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.

Η ρευστότητα αυτή βέβαια δεν θεωρείται ιδιαίτερα ικανή να τονώσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθώς τα προβλήματα στο ΧΑ εξακολουθούν να είναι σημαντικά λόγω του γενικότερου κλίματος, όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι οι εταιρείες με σημαντικές μερισματικές αποδώσεις μπορούν να γίνουν «κράχτες» γα την εγχώρια αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ