Επιτυχημένο το crowdhackathon fintech 3.0 της Εθνικής Τράπεζας
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε, από την Εθνική Τράπεζα, το crowdhackathon fintech 3.0 για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy Open Innovation.
Το παρόν έδωσαν 20 ομάδες που αποτελούνταν από προγραμματιστές, στελέχη υπηρεσιών, φοιτητές και startups σε ένα μαραθώνιο υψηλού επιπέδου. Παρουσιάστηκαν 12 εφαρμογές που καλύπτουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών του fintech όπως ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακά πορτοφόλια, απλοποίηση των οικονομικών συναλλαγών για όλους, συμμετοχική χρηματοδότηση — crowdfunding, ψηφιακούς βοηθούς chatbot για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο, πλατφόρμες διαχείρισης δανείων με αλγόριθμους credit scoring, εφαρμογές ταυτοποίησης (Know your Customer — KYC), χρήση τεχνολογιών blockchain για τη βελτιστοποίηση διατραπεζικών συναλλαγών, micro lending και p2p lending, καθώς και εφαρμογές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση και συστήματα πιστότητας (loyalty).
Λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδων των εφαρμογών, η κριτική επιτροπή αποφάσισε για όλες τις ομάδες να συμμετέχουν απευθείας στο selection day του εξάμηνου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και την αρχική ιδέα και εφαρμογή που παρουσίασαν στο crowdhackathon fintech 3.0.
Από τις 12 ομάδες που παρουσίασαν διακρίθηκαν δύο οι οποίες έλαβαν τα χρηματικά έπαθλα των 5.000 ευρώ και των 3.000 ευρώ.
Το 1ο Βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα ΒΑΑΜ η οποία, υλοποίησε μια πλατφόρμα διαχείρισης assets αξιοποιώντας τεχνολογίες blockchain και έξυπνων συμβολαίων (smart contracts). Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των σημερινών διαδικασιών αγοραπωλησίας αυτών των assets με μια σειρά από καινοτόμες πρακτικές, όπως ενδεικτικά η ταυτοποίηση των αγοραστών (digital KYC βάσει eIDAS για ευρωπαίους πολίτες), η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αποτίμηση των assets σε πραγματικό χρόνο και τελικά την εκκαθάριση των συναλλαγών βασισμένη σε smart contracts και open banking APIs.
Το 2ο Βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα AITHOUGHTS. Η εφαρμογή της ομάδας AIThoughts είναι ένας ολοκληρωμένος αυτόματος ψηφιακός βοηθός (chatbot) που δέχεται εντολές από τον χρήστη είτε μέσω κειμένου (σύντομα μηνύματα από chat interface), είτε φωνητικών εντολών. H πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης συναλλαγών, καθώς και αποκτά με ασφάλεια στοιχεία του χρήστη με τα οποία μπορεί να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του.
Μέσα από το εργαστήριο καινοτομίας be finnovative και το crowdhackathon, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει πρωτοβουλίες, ομάδες και εταιρίες στο χώρο του fintech με στόχο να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συστηματική συνεργασία της Τράπεζας με εταιρίες στο χώρο του fintech, με στόχο τη δημιουργία νέων σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και τη διάθεσή τους στο δίκτυο πελατών της.
Το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενες startup επιχειρήσεις και ομάδες μέχρι και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του be finnovative innovation lab http://befinnovative.com/el/ .