Πώς θίγεται ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας

NEWSROOM
Πώς θίγεται ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας

Η ΔΕΗ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο απολαμβάνει και δικαίως την στήριξη της κυβέρνησης και συνεπακόλουθα του αρμόδιου υπουργείου. Ο απερχόμενος ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης έφερε ομολογουμένως εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα διάσωσης της ΔΕΗ. Και πράγματι, από το χείλος του γκρεμού η ΔΕΗ σήμερα κοιτάζει το μέλλον, αλλά και τις διεθνείς αγορές με αισιοδοξία. Ωστόσο, μετά από μήνες αγαστής συνεργασίας, η ΔΕΗ αναμένεται να έρθει σε κόντρα με τους πολιτικούς της προϊσταμένους, με αφορμή την ανανέωση των συμβάσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος.

Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για στήριξη τη βιομηχανίας – δέσμευση που καθίσταται σήμερα επιτακτική λόγω της συγκυρίας – η ΔΕΗ στην εκπνοή του χρόνου, με τελεσίγραφο της προς στην ενεργοβόρο βιομηχανία, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αυξήσεις που φτάνουν το 50%, τορπιλίζοντας τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Η βιομηχανία σήμερα, δια μέσου των εκπροσώπων της, επιζητά λύση στο πρόβλημα, που απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της ΔΕΗ έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, με το νέο ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα να ξεκινά τη θητεία του έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μία τη δυσαρέσκεια σύσσωμου του βιομηχανικού κλάδου και την εμμονή της ΔΕΗ σε υπέρογκες αυξήσεις, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι διατηρεί ακόμα και σήμερα μονοπωλιακή θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Εκτός από τις αυξήσεις, η ΔΕΗ επιμένει στην επιβολή καταχρηστικών όρων που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την λειτουργία των βιομηχανιών παγκοσμίως, όπως λόγου χάρη η κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυκτερινή ζώνη. Ήδη κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν για σκλήρυνση της στάσης τους, απειλώντας ακόμα και με προσφυγές στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Το κύριο επιχείρημα που προτάσσουν είναι ότι θίγεται ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, την ώρα που άλλες χώρες, όχι απλά εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης του κλάδου, αλλά διευκολύνουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η βιομηχανία είναι από τους κύριους κλάδους που στήριξαν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζουν, και η επιβολή δυσβάσταχτων αυξήσεων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ