Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 130,4 εκατ. το 9μηνο παρά την πανδημία
Στα 130,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά φόρων της τράπεζας στο εννεάμηνο, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να διαμορφώνεται στο 18,3%.
Τα βασικά σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου έχουν ως εξής:
- Ισχυρό Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους Ευρώ 656,9 εκατ. το εννεάμηνο 2020, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.
- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 892,5 εκατ. το εννεάμηνο 2020, αυξημένο κατά 1,5% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών απομείωσης το εννεάμηνο 2020.
- Το εννεάμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 736,6 εκατ. ή 2,5% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι Ευρώ 750 εκατ. το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους Ευρώ 287 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
- Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 130,4 εκατ. το εννεάμηνο 2020, έναντι Ευρώ 91,6 εκατ. την ίδια περίοδο το 2019.
Κεφαλαιακή Eπάρκεια, Ποιότητα Δανειακού Χαρτοφυλακίου, Ρευστότητα
- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους Ευρώ 3,41δισ. έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 7,8 δισ., ενώ ο Δείκτης Μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 12,4% έναντι 11,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
- Αύξηση των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου κατά Ευρώ 1,3 δισ. το εννεάμηνο 2020. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.
- Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) παρέμεινε σε Ευρώ 11,9 δισ., επιτρέποντας τη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
- Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 18,3 δισ., σταθερά σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται στην προσωρινή διακοπή ρευστοποιήσεων, τη μείωση της αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), και την περιορισμένη δραστηριότητα αποπληρωμών λόγω του Covid-19. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στον Όμιλο μειώθηκαν κατά Ευρώ 1,3 δισ. σε ετήσια βάση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε:
«Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες αυξημένης αστάθειας στην οικονομία. Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα, ακολουθήθηκε από νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, παραμείναμε αταλάντευτοι στην πορεία υλοποίησης της Συναλλαγής Galaxy, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους Ευρώ 10,8 δισ. και τη συνακόλουθη πώληση της Cepal Hellas, εξ’ ολοκλήρου θυγατρικής μας εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λάβαμε δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές υψηλού κύρους, ενώ πρόσφατα καταλήξαμε στον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους.
Η αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος αλλάζει ριζικά την εικόνα του ισολογισμού μας, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 62% σε Ευρώ 4,8 δισ., εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε προϋπολογίσει.
Το πρόγραμμα λειτουργικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς εξακολουθούμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στους Πελάτες μας. Το επιβεβαιώνουν η αναστολή καταβολής εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους Ευρώ 4,2 δισ. στην Ελλάδα καθώς και οι νέες χορηγήσεις ύψους Ευρώ 4,6 δισ., στις οποίες προχωρήσαμε από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο. Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της προσπάθειας των Πελατών μας για έγκαιρη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα.