Μυτιληναίος: Εθνική σύμπνοια με στόχο την ανάπτυξη

NEWSROOM
Μυτιληναίος

Η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας, ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων της διοίκησης του ΣΕΒ με τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 29 και 30 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ υπό τους αντιπροέδρους του συνδέσμου, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Κων/νο Μπίτσιο, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Βρισκόμαστε κοντά στα μέλη μας αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, καθώς και σε όλους τους φορείς που επιδιώκουν τη δυναμική ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, ο ΣΕΒ θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ μια σημαντική μελέτη για τη δημιουργία πόλων ισχυρής περιφερειακής ανάπτυξης, με προτάσεις πολιτικής προς όλα τα επίπεδα - κεντρική κυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Μπίτσιος.

Την επιτακτική ανάγκη για εθνική σύμπνοια με στόχο την ανάπτυξη εν μέσω παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος και των εκπροσώπων του ΣΕΒΕ και του ΣΕΒ. Ο κ. Μυτιληναίος, επισήμανε ακόμη ότι «τα προβλήματα της Περιφέρειας μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά ο παραγωγικός της ιστός αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό πυλώνα. Πιστεύουμε βαθιά στην υιοθέτηση συνεργιών καθετοποίησης της παραγωγής, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, και την προστασία από την αβεβαιότητα. Άλλωστε αυτές οι πρακτικές είναι κομβικές για την ανάπτυξή μας και βασιστήκαμε ουσιαστικά σε αυτά για να περάσουμε στη νέα εποχή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο ΣΕΒ, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση στην Κεντρική Μακεδονία έπεσε κατά 30% την περίοδο 2008-2015, ενώ η απασχόληση στη βιομηχανία την περίοδο 2008-2016 μειώθηκε κατά 36,5%. Το 84% των επιχορηγήσεων (ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακοί Νόμοι) εκταμιεύεται εκτός Αττικής, εκ των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη το 32%. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι καίριας σημασίας η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του ΕΣΠΑ και όλων των υπόλοιπων αναπτυξιακών/επενδυτικών εργαλείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ