ΕΕΑ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα
Στη σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε τα εξής:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία, αναμφίβολα είναι προς την θετική κατεύθυνση και η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Κάτι που και ηθικά είναι επιβεβλημένο να γίνει για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και θα ενισχύσουν σε έναν σημαντικό βαθμό την κατανάλωση.
Περιμέναμε όμως ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης. Οπωσδήποτε είναι καλοδεχούμενος ο τρίτος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όμως μόνον με αυτό το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα είχε ενδιαφέρον να ανακοινώσει η κυβέρνηση πόσες επιχειρήσεις πήραν χρήματα. Θα βλέπαμε ότι οι μικρομεσαίες λάμπουν δια της απουσίας τους, κυρίως λόγω των προϋποθέσεων που θέτει το τραπεζικό σύστημα. Ικανοποιητική λύση για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα ήταν η επιχορήγηση των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, με ποσό που θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης. Ήδη κάνει κάτι ανάλογο Περιφερειάρχης στη βόρεια Ελλάδα που ενισχύει τις επιχειρήσεις της περιοχής του με 150 εκατ. ευρώ. Γιατί να μην εφαρμοστεί πανελλαδικά;
Όταν αναμένουμε ύφεση πάνω από 10% και απώλεια περίπου 250.000 θέσεων εργασίας, απαιτούνται πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της κυβέρνησης να τονωθεί η απασχόληση μέσω της επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για 6 μήνες, όμως εκτιμώ ότι προτεραιότητα έχει η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, μέσω της επιβίωσης των επιχειρήσεων. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο θα δώσει μία ανάσα, όμως δεν είναι το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε τίποτα για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ούτε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν υπήρξε αναφορά για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που έχουν πληγεί, όπως είναι η εστίαση ή ο τουρισμός. Ούτε καν για το μειωμένο ωράριο των επιχειρήσεων στην εστίαση που περιορίζει σημαντικά τους τζίρους τους.
Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι το εξής: σίγουρα είναι θετικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όμως η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».