Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 94 εκατ. για τους μετόχους
Kαθαρά κέρδη Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν σε 94 εκατ. ευρώ στους μετόχους το τρίτο τρίμηνο 2018, έναντι 24 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2018, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακόμα και μετά από την αφαίρεση της έκτακτης ποιοτικής προμήθειας, τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου 2018, ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το δεύτερο τρίμηνο. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 123 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο 2018, αυξημένο έναντι των 43 εκατ. κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι διακοπτόμενες δραστηριότητες το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν ζημιογόνες κατά 27 εκατ. κυρίως εξαιτίας της αποεπένδυσης από την Piraeus Bank Bulgaria. Το εννέαμηνο 2018 το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. σε σύγκριση με τη ζημία των 15 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2017.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε ήταν σημαντικό για την Τράπεζα Πειραιώς. «Επιτύχαμε την επαναφορά της κερδοφορίας του Ομίλου, με 94 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να προστίθενται κατά το τρίτο τρίμηνο 2018. Αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPE κατά περίπου 5,2 δισ., επιτυγχάνοντας τους στόχους μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώσαμε το δείκτη κάλυψης NPE στο 49%», ανέφερε ο κ.Μεγάλου.
Ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών/ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν δύο σχέδια αντιμετώπισης των υψηλών NPE των ελληνικών τραπεζών. Αν και σε πρώιμο στάδιο, και τα δύο πλάνα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια συστημική λύση στο ζήτημα των NPE, είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι: «η Τράπεζα κατάφερε ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ρευστότητας και του χρηματοδοτικού της προφίλ. Οι εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 έφτασαν τα 3,6 δισ.ευρώ σε ετήσια βάση, με τη θετική τάση να συνεχίζεται κατά το τέταρτο τρίμηνο 2018 με περαιτέρω εισροές 0,3 δισ. ευρώ. Εξαλείψαμε τη χρηματοδότηση από τον ELA και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από διατραπεζικά ρέπος με χρηματοδότηση από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μέσω της χρήσης του αποθέματος καλυμμένων ομολογιών μας, σε συνέχεια της επίτευξης των κριτηρίων επιλεξιμότητας της ΕΚΤ κατά τα τέλη του 3ου 3μήνου, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας στηρίζονται και τα καθαρά έσοδα τόκων»
Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι «το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου εξελίσσεται θετικά, με 85% των ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων να έχουν ολοκληρωθεί. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο (Amoeba και Arctos). Ενισχυμένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις μας στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αισθανόμαστε σιγουριά ότι θα επιτύχουμε τους Επιχειρησιακούς Στόχους μας για μείωση των NPE κατά 14 δισ. ευρώ στα 13 δισ. ευρω μέχρι το τέλος του 2021. Εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους, ενώ επιταχύνουμε την αποκατάσταση του ισολογισμού μας. Για το οικονομικό έτος 2018, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετική καθαρή κερδοφορία».
Βασικά οικονομικά μεγέθη
-Οι καταθέσεις Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 42,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018. Οι καταθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, με εισροές 3,6 δισ. από τον Σεπτέμβριο 2017, σηματοδοτώντας τη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα το αντίστοιχο κόστος άντλησης καταθέσεων συνέχισε να μειώνεται (στις 42μ.β. για το σύνολο καταθέσεων από 45 μονάδες βάσης πριν από ένα χρόνο
-Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 στα 2 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA εξαλείφθηκε από τα μέσα Ιουλίου 2018, από 7,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 από 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου καθώς η Τράπεζα ξεκίνησε να αντικαθιστά τη χρηματοδότηση από διατραπεζικά ρέπος με χρηματοδότηση από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας τις ύψους 4δισ. καλυμμένες ομολογίες της που αποτελούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ ενέχυρα. Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα χρηματοδότησης από διατραπεζικά repos περιορίστηκαν στα 2,2 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 από 3,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2018.
-Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 52,8 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, ενώ μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 38,9 δισ., αντίστοιχα. Τα δάνεια προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς, ή κατά 0,9 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των διαγραφών, των πωλήσεων NPE, του εποχικού δανείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο έχει πλήρως αποπληρωθεί και την ταξινόμηση δραστηριοτήτων στις διακοπτόμενες. Κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, τα δάνεια προ προβλέψεων εξαιρουμένων των παραπάνω στοιχείων είχαν μειωθεί κατά 1,6 δισ. Το σύνολο των προ προβλέψεων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 51,7 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018. Στην Ελλάδα, ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις της Τράπεζας σημείωσε σημαντική βελτίωση, υποχωρώντας στο 90% στο τέλος του 9μηνου 2018 από 111% πριν από ένα έτος. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ το εννέαμηνο 2018.
-Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE (Amoeba και Arctos) και την πώληση άλλων συμμετοχών. Ο δείκτης CET-1 διαμορφώθηκε στο 13,7%. Το Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης της Τράπεζας εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα, με το ποσοστό εκτέλεσής του στο 85% στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ισχυροποιώντας την κεφαλαιακή βάση του Ομίλου.
-Η συνολική ετήσια μείωση των NPE ανήλθε σε 5,2 δισ.ευρώ, με το υπόλοιπό τους να υποχωρεί στα 28,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου 2018. Ο δείκτης κάλυψης NPE από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 παρέμεινε στα επίπεδα του 49%. Η μεταβολή των NPE από την αρχή του έτους έφτασε τα -4,3 δισ. ευρώ και ήταν αποτέλεσμα τόσο οργανικών όσο και μη οργανικών ενεργειών. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε στις αρχές του 4ου 3μήνου 2018 τις συναλλαγές πώλησης δύο χαρτοφυλακίων NPE συνολικής μικτής λογιστικής αξίας ύψους 1,8 δισ., το πρώτο εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων (Amoeba) και το δεύτερο μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών (Arctos). Η Τράπεζα ήδη εργάζεται στην κατεύθυνση πώλησης δύο νέων χαρτοφυλακίων NPE, μικτής λογιστικής αξίας 1,7 δισ.ευρώ.
H Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε στον SSM τους επιχειρησιακούς της στόχους για τα NPE που επεκτείνουν την περίοδο κάλυψης μέχρι το 2021. Ο στόχος για τα NPE στο τέλος του 2021 έχει οριστεί στα 13 δισ.ευρώ, που υπονοεί μια συνολική μείωσή τους κατά 14 δισ.ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου 2018, τόσο μέσω οργανικών δράσεων όσο και μη οργανικών..
Το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 αποτελούνταν από 564 μονάδες (-64 σε ετήσια βάση), ενώ σήμερα αριθμεί 560 μονάδες.Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε 12.733 εργαζομένους, από τους οποίους οι 12.262 στην Ελλάδα (μειωμένοι κατά 991 άτομα το 9μηνο 2018). Στις αρχές του 2018, ο Όμιλος έθεσε σε εφαρμογή Πρόγραμμα Εθελουσίας Αποχώρησης (VES), με συμμετοχή περίπου 1.200 εργαζομένων. Αναμένεται ότι ως αποτέλεσμα του VES το κόστος επαναλαμβανόμενης μείωσης εξόδων θα ανέρχεται μετά την ολοκλήρωσή του σε περίπου 49 εκατ.ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.