KPMG: Συνθήκες εργασίας στην εποχή της Covid-19

NEWSROOM
KPMG: Συνθήκες εργασίας στην εποχή της Covid-19
Shutterstock

Οι επιδράσεις του lockdown στην εργασία και οι ανησυχίες και οι προκλήσεις που η πανδημία έχει δημιουργήσει στις εταιρείες και τους εργαζομένους συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που συνδιοργανώθηκε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο ΑΕ & ΕΠΕ και την KPMG με θέμα «Συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι τρεις κεντρικοί άξονες της τηλεδιάσκεψης ήταν: η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας- Βαρόμετρο της KPMG για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19 (1ος, 2ος & 3ος κύκλος), η συζήτηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών σχετικά με το πως βιώσαν την κρίση της πανδημίας και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας (lockdown) καθώς και οι μελλοντικές τάσεις στην εργασία και η πιθανή καθιέρωση ενός νέου εργασιακού μοντέλου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δρ. Ιωάννα Αναστασοπούλου, Δικηγόρος [PPT Legal] και Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου ΑΕ & ΕΠΕ, εισηγητές ήταν η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG και ο Κωνσταντίνος Γιουλούντας, Υποδιευθυντής, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Επιπλέον, ως εκπρόσωποι εταιρειών έλαβαν μέρος η Γωγώ Στεργιοπούλου, HR Director του Athens International Airport, ο Γιάννης Κουτράκης, Chief People Officer της Printec Group, και ο Αργύρης Τσιλίδης, HR Manager της Nikas SA. Tη συζήτηση συντόνισε η Νατάσσα Πασχάλη, Head of Group Human Resources General Division του Ομίλου Eurobank.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης:

- Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα στο lockdown υιοθετώντας την εξ αποστάσεως εργασία ως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και ταυτόχρονα εστίασαν στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

- Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την εισαγωγή μέτρων βοήθησε στην ευθυγράμμιση τόσο των διοικήσεων των εταιρειών όσο και των εργαζομένων.

- Οι εταιρείες όλο αυτό το διάστημα επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων όλων των ιεραρχικών βαθμίδων στις νέες τεχνολογίες, ενέργεια που πρέπει να συνεχιστεί.

- Μία από τις παραμέτρους, η οποία δεν είχε ευνοήσει στο παρελθόν την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, ήταν η μέτρηση της παραγωγικότητας. Η αδυναμία μέτρησης της παραγωγικότητας στην εξ αποστάσεως εργασία συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Ως λύσεις προτάθηκαν ο σαφής ορισμός του έργου που πρέπει να παραχθεί και η αποτελεσματική επίβλεψη της εργασίας.

- Η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας ανέδειξε την ανάγκη να αποκτήσουν τα διευθυντικά στελέχη πρόσθετες δεξιότητες στο χειρισμό των νέων τεχνολογιών καθώς και στην καθοδήγηση και την παρακίνηση των υφιστάμενων τους εξ αποστάσεως.

- Κατά τη συζήτηση έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες, ότι η κρίση που επέφερε η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση των εταιρειών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

- Αναδείχθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού/νομικού πλαισίου αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία δεδομένου ότι όχι μόνο απασχολεί αρκετές εταιρείες αλλά φαίνεται να είναι και το μέλλον στην εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ