Επέλαση των funds στις ιδιωτικές κλινικές
Σε παιχνίδι για λίγους αναμένεται να εξελιχτεί το προσεχές διάστημα η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με τις τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο να εντείνονται. Οι εξαγορές από το fund CVC, οι προσπάθειες ενδυνάμωσης του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, η επικείμενη πώληση του Ιασώ αλλά και η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Ευρωκλινικής, δείχνουν να μη τι άλλο, τις ραγδαίες αλλαγές στο χάρτη του κλάδου. Παράλληλα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Είναι γεγονός πως οι Έλληνες μέτοχοι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για νέες επενδύσεις και οι τράπεζες έχουν ήδη υπερδανείσει το σύνολο των εταιρειών και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν νέα ρευστότητα παρά μόνο αναδιαρθρώσεις χρεών. Έτσι η μόνη λύση και για τις δυο πλευρές είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω της μόχλευσης που μπορούν να καταφέρουν ξένα funds.
Αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστής στην αγορά των περίπου 800 εκατ. ευρώ αναδεικνύεται το fund CVC, το οποίο αποκτώντας τον όμιλο Υγεία, το Metropolitan και το Ιασώ General (νυν Metrpolitan General) θα αποσπάσει μερίδιο πάνω από 35%. Κάτι τέτοιο του δίνει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα όσον αφορά στη συνεργασία του με τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά ακόμη και με τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο ο όμιλος είναι υποχρεωμένος να είναι συμβεβλημένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το CVC fund έχει πλέον ολοκληρώσει το κύκλο εξαγορών, τις οποίες δεν έκανε σε καθόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Μάλλον πλήρωσε ακριβά την απόκτηση των προαναφερθεισών εταιρειών.
Η ενδυνάμωση του εν λόγω ομίλου φυσικά, «μπαίνει στο μάτι του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών, το οποίο και προσπάθησε να «χαλάσει» αυτή τη μεγέθυνση. Σύμφωνα με την οικογένεια Αποστολόπουλου που ελέγχει το Ιατρικό, οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και φυσικά στο πλάνο υπάρχουν εξαγορές οι οποίες μάλλον θα αφορούν στο εξωτερικό.
Από την άλλη, πολλά αναμένονται να σηματοδοτηθούν και από την επικείμενη μεταβίβαση της Ευρωκλινικής, η οποία ανήκει σε fund της Global Finance. Η τελευταία θα πρέπει να αποεπενδύσει από τη συγκεκριμένη εταιρεία και ο επόμενος ιδιοκτήτης, λογικά κάποιο ξένο fund, θα πρέπει να προχωρήσει στην χρηματοδότηση επενδύσεων προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του και η δυνατότητά να ανταγωνίζεται τις λοιπές δυνάμεις.
Όσον αφορά στο Ιασώ όπως ανακοίνωσε και η διοίκηση, βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με fund και θεωρείται επίσης δεδομένο ότι σύντομα θα μεταβιβαστεί, ενώ συζητήσεις γίνονται και για το μαιευτήριο Ρέα, το οποίο παρά την ανοδική του πορεία αντιμετωπίζει το βραχνά των υποχρεώσεων.
Από κει και πέρα κανείς δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από το Ντυνάν το οποίο, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, είτε θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο μέσω του Ιδρύματος Ωνάση είτε θα πρέπει να προκηρυχτεί εκ νέου διαγωνισμός πώλησης. Και οι δυο εκδοχές δεν φαίνεται να απειλούν τους προηγούμενους μεγάλου παίχτες οι οποίοι και αποσύρθηκαν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για εξαγορά του. Κατέχοντας συνολικά πάνω από το 70-75% της αγοράς και μάλλον θα παλέψουν μεταξύ τους παρά με κάποιον άλλο.
Το μέλλον λοιπόν για τις εταιρείες οι οποίες ανήκουν κατά βάση στον κλάδο Ιδιωτικών Κλινικών δείχνει ενδιαφέρον και εξόχως ανταγωνιστικό. Το δε παιχνίδι που άνοιξε το CVC, οδήγησε στα ύψη τις αποτιμήσεις καθιστώντας τις εξαγορές αυτές στην Ελλάδα από τις σημαντικότερες που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη μεγαλώνει η ψαλίδα με τις μικρότερες κλινικές που ξεπερνούν στη χώρα τις 80, οι οποίες δεν πρόκειται να αντέξουν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αν δεν αλλάξουν προς μια πιο εξειδικευμένη μορφή παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα υπάρχουν και θέματα με τις ελεγχόμενες από τον όμιλο Euromedica κλινικές οι οποίες βιώνουν τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται οι κλινικές του δυναμικού ομίλου της Βιοϊατρικής, το οποίο επίσης συζητά εδώ και καιρό με ξένο επενδυτή για συμμετοχή αλλά όχι εξαγορά.