Eurobank, Grivalia και το αρχικό βέτο του ΤΧΣ
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής στη διοίκηση της Eurobank λόγω της απόφασης του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να απορρίψει το σχέδιο συγχώνευσης Eurobank – Grivalia απειλώντας μάλιστα με βέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική στάση του ΤΧΣ τροφοδοτήθηκε κυρίως από την απομείωση του ποσοστού συμμετοχής του στη Eurobank στο 1,4% από 2,38% που είναι σήμερα, λόγω της συγχώνευσης. Η απόρριψη της συγχώνευσης από το ΤΧΣ σήμανε συναγερμό στη διοίκηση της Eurobank ενώ προκάλεσε την κινητοποίηση και του μεγάλου αφεντικού του ομίλου Fairfax, Πρεμ Γουάτσα.
Ακολούθησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις και τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέο Δ.Σ. του ΤΧΣ το πρωί της Κυριακής στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο οποίος μαζί με επιτελείο της τράπεζας παρουσίασε στα μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ όλες τις πτυχές της συμφωνίας και του σχεδιασμού της Eurobank.
Το επιτελείο της Eurobank κατάφερε να μεταπείσει το Δ.Σ. του ΤΧΣ και να κερδίσει τελικά την εμπιστοσύνη του υπογραμμίζοντας ότι η συγχώνευση με την Grivalia δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο γεγονός που προκαλούσε απομείωση (dilution) στους μετόχους της Eurobank αλλά ένα βήμα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου το οποίο αντιμετώπιζε δραστικά και άμεσα το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερα θετικές και μόνιμες συνέπειες στους μετόχους της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη αναφορά έγινε στις έντονες πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο, πιέσεις που οφείλονται στην αβεβαιότητα και την ανησυχία που προκαλεί στους επενδυτές το ύψος των «κόκκινων» δανείων.
Μόλις ολοκληρώθηκε το Δ.Σ. του ΤΧΣ, το οποίο ενέκρινε τελικά το σχέδιο συγχώνευσης αλλά και το capital plan της Eurobank, η διοίκηση της τράπεζας συγκάλεσε αμέσως έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, στις 18.30 χθες,το οποίο και ενέκρινε την συγχώνευση και τους όρους ανταλλαγής των μετοχών Eurobank – Grivalia.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economisas.gr, θετικά αντιμετωπίζει την συγχώνευση και η κυβέρνηση καθώς η επίλυση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασική προτεραιότητά της.