Κατάρρευση αεροπορικής εταιρείας στη Βρετανία

NEWSROOM
Κατάρρευση αεροπορικής εταιρείας στη Βρετανία
Shutterstock

Σε λουκέτο οδηγείται η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe, μετά από ένα αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης, ενώ ο αντίκτυπος της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται να αποτέλεσε το τελειωτικό κτύπημα για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Flybe μπαίνει σε καθεστώς προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην ιστοσελίδα της συμβουλεύει τους πελάτες της να «μην μεταβούν στο αεροδρόμιο» εκτός κι αν έχουν κανονίσει εναλλακτική πτήση. Η εταιρεία με έδρα το Έξετερ κινδύνευσε και τον Ιανουάριο.

Σε επιστολή προς το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Άντερσον αναφέρει: «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, δεν έχουμε πλέον εναλλακτική - αφού δεν καταφέραμε να βρούμε μια εφικτή λύση που να μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις συναλλαγές μας».

«Λυπάμαι πολύ που δεν είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να συνεχίσουμε να παρέχουμε την ανάκαμψή μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τους εργαζόμενους της Flybe να βρουν νέες θέσεις εργασίες και θα συνεργαστεί με άλλες αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες.

Η Flybe σύμφωνα με το BBC ήλπιζε σε ένα πακέτο σωτηρίας ύψους 100 εκατ, βρετανικών λιρών και αλλαγών στη φορολογία. Ο αερομεταφορέας αντιμετώπισε δυσκολίες το περασμένο έτος και εξαγοράστηκε από μία κοινοπραξία η οποία περιλαμβάνει την Virgin Atlantic.

Τον Ιανουάριο, οι νέοι ιδιοκτήτες δήλωσα ότι θα αντλούσαν 30 εκατ. βρετανικές λίρες προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία την επιχείρηση, απηύθυναν έκκληση ωστόσο και στην κυβέρνηση για επιπρόσθετη στήριξη.

Σύμφωνα με τον ειδικό στο τομέα των αερομεταφορών Τζον Στρίκλαντ, η περιφερειακή αγορά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, αλλά η Flybe ήρθε σε χειρότερη θέση μερικά χρόνια πριν λόγω της υπερβολικά φιλόδοξης επέκτασης της. Ο ίδιος τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Flybe είναι μία μικρή εταιρεία σε σχέση με τις British Airways, Ryanair και EasyJet, η απώλειά της για τις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι «καταστροφική».

Και ενώ τα οικονομικά προβλήματα ήταν ήδη εμφανή, πηγή από την εταιρεία μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην τουριστική βιομηχανία «είχε καταστήσει την κακή κατάσταση πολύ χειρότερη».

H Virgin ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο διευθύνων σύμβουλός της θα λάβει μείωση μισθού κατά 20% για τέσσερις μήνες, και ότι η εταιρεία παγώνει τις προσλήψεις και προσφέρει στους εργαζόμενους άδεια άνευ αποδοχών καθώς ο κορωνοϊός υπονομεύει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Παράλληλα, η Virgin πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Τον Ιανουάριο πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε έτοιμος να παρέμβει προκειμένου να στηριχθεί η αεροπορική εταιρεία, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση πολλών περιοχών της χώρας.

Από την πλευρά του το Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι η κατάρρευση της Flybe θα προκαλούσε αγωνία σε αρκετές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Μεταφορών Άντι Μακντόνλατ, η αεροπορική εταιρεία είχε παράσχει «κρίσιμη συνδεσιμότητα για πολλές τοποθεσίες» και η κατάρρευση της θα ήταν «καταστροφικά νέα για τους επιβάτες όσο και για τους υπαλλήλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ