Μέχρι τον Αύγουστο θα επαναλειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη
Το αργότερο στις αρχές Αυγούστου φέτος, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες, ύστερα από έξι χρόνια που παρέμενε ανενεργή, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης.
Οπως εξήγησε ο κ. Καραθανάσης, η Royal Sugar, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο των Σερρών και διευκρίνισε ότι η μονάδα της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση.
Η έκθεση για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είχε ανατεθεί σε εταιρεία του εξωτερικού και με την ολοκλήρωση και παράδοσή της, συμπεραίνεται ότι “η μονάδα των Σερρών μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά με επενδύσεις συντήρησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, έναντι της Ημαθίας, όπου απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ”. Αναφορικά με τη στελέχωση των εργοστασίων, ο κ. Καραθανάσης επισήμανε ότι στη μονάδα της ΕΒΖ στις Σέρρες θα απαιτηθούν 150 εργαζόμενοι και στο Πλατύ Ημαθίας άλλοι 40.
Υπενθυμίζεται, ότι η Royal Sugar, σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο μισθωτής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ για διάστημα 28 μηνών και έχοντας εξασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς των δύο προαναφερόμενων μονάδων έναντι τιμήματος ύψους 15,2 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που υπεγράφη.
"Η διοίκηση της ΕΒΖ δεν συνεργάζεται μαζί μας σε κανέναν επίπεδο”, υποστήριξε ο κ. Καραθανάσης και πρόσθεσε: “Οι παραγωγοί περιμένουν να ανακοινώσουμε τιμολόγιο για τη φετινή καμπάνια κάτι που θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να πράξω εάν δεν πάρω πρώτα το σπόρο από την ΕΒΖ που φτάνει για 15.000-20.000 στρέμματα”. "Θέλω να στηρίξω την τευτλοκαλλιέργεια, όπως έχει δηλώσει ότι πράττει η ελληνική κυβέρνηση, όμως δεν με αφήνουν να προχωρήσω. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά”, υποστήριξε. Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη διοίκηση της ΕΒΖ, επισημάνθηκε: "Από τη στιγμή που θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, η διοίκηση της ΕΒΖ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να δώσει το σπόρο".
Ο κ. Καραθανάσης επισήμανε ότι στη μονάδα των Σερρών στόχος είναι να παραχθεί ζάχαρη τόσο από τεύτλο, όσο και από ζαχαροκάλαμο και τόνισε ότι προκειμένου να είναι σε λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, στο τέλος Ιουλίου αναμένεται το πρώτο πλοίο με 20.000 τόνους ακατέργαστης ζάχαρης. Επισήμανε ότι την προσεχή Δευτέρα 20/1, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους παραγωγούς στο Πλατύ Ημαθίας και αφού γίνει συζήτηση θα “μεταφερθούμε όλοι μαζί στη μονάδα της βιομηχανίας στις Σέρρες, ώστε να τους δείξω την προσπάθεια που γίνεται”.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τευτλοπαραγωγός από την Ημαθία, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε ότι “η παραγωγή του 2019, στο μεγαλύτερο μέρος της, είτε ακόμη δεν έχει συγκομιστεί, είτε βρίσκεται στοιβαγμένη και παρατημένη στην άκρη των χωραφιών”. Ο κ. Μπογιαννίδης, έκανε γνωστό, ότι η καλλιέργεια τεύτλων το 2019 υπολογίζεται σε 16.000 στρέμματα, με μέση απόδοση ανά στρέμμα τους επτά τόνους και σημείωσε ότι το 2018 οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας πληρώθηκαν 80 ευρώ/στρέμμα συνδεδεμένη, 87 ευρώ/στρέμμα deminimis και 280 ευρώ/στρέμμα παραγωγή, ήτοι 40 ευρώ/τόνο. "Αν τελικά πάρουμε το σύνολο του κονδυλίου της συνδεδεμένης των 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, τότε θα πληρωθούμε με 214 ευρώ/στρέμμα” είπε και καταλήγοντας τόνισε: “από τη ζημιά ποτέ κανείς δεν βγήκε κερδισμένος, αλλά τουλάχιστον η συνδεδεμένη θα είναι μια ανακούφιση”.