Γιώργος Νίκας: Από την ΑΣΟΕΕ και τα Wendy's, στο σκάνδαλο των ΗΠΑ

NEWSROOM
Τηλέμαχος Λαβίδας και  Γιώργος Νίκας
Δεξιά ο Γιώργος Νίκας, αριστερά ο Τηλέμαχος Λαβίδας / Φωτογραφίες: Facebook/AP Photo

Ο Γιώργος Νίκας, 54 ετών σήμερα, θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα δραστήριος και πολυσχιδής επιχειρηματίας που από πολύ νεαρή ηλικία μπήκε δυναμικά στο «στίβο» των μπίζνες.

To όνομά του μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστό, τις τελευταίες ημέρες, από το σκάνδαλο insider trading στις ΗΠΑ, όμως η δική του ιστορία ξεκινά πολύ νωρίτερα. Ηταν κάπου στο 1989 όταν ο Γιώργος Νίκας, έχοντας σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σε ηλικία μόλις 24 ετών, ανέλαβε το πρότζεκτ της εισαγωγής στην Ελλάδα της αλυσίδας fast food Wendy’s, η οποία παρέμεινε στη χώρα για δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, «βαρώνος» της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, ήθελε τον γιο του να ασχοληθεί πιο έντονα με τα αλλαντικά, με συνέπεια να ρίξει «αυλαία», δέκα χρόνια μετά, στο επιτυχημένο πρότζεκτ των Wendy’s.

Μεταξύ άλλων, σημαντικών δραστηριοτήτων, ο Γιώργος Νίκας ήταν ο άνθρωπος που ποντάρισε στα παγωτά Haagen Dazs, φέρνοντάς τα στην Ελλάδα. Ο Νίκας ανέπτυξε τα δυο brand, Wendy’s και Haagen Dazs, σε πάνω από 50 τοποθεσίες στη χώρα, σε διάστημα μόλις 5 ετών.

Ο Γιώργος Νίκας φέρεται ότι προσπαθούσε να πείσει τον πατέρα του να πουλήσουν την αλλαντοβιομηχανία, δίχως όμως να εισακουστεί. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2003, η οικογένεια Νίκα εκχώρησε 10,1 εκατ. ονομαστικές μετοχές (το 49,92%) στην GCI Food Enterprises Limited. Μετά από αυτή τη συναλλαγή, ο Παναγιώτης Νίκας θα έμενε με ένα ποσοστό λίγο πάνω του 1% στην εταιρεία που ίδρυσε, ΠΓ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ.

Ο Παναγιώτης Νίκας φέρεται ότι παραδέχθηκε, τότε, σε συνεργάτες του πως η απόφαση να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του υιού του τού στοίχισε περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Το 2007 ο Γιώργος Νίκας κάνει ένα ακόμη τολμηρό βήμα ιδρύοντας τον Ομιλο ΜΕΓΑ ΓΥΡΟΣ, ανοίγοντας εργοστάσια στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που με τη σειρά της πέρασε στον έλεγχο της Global Finance, ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος στη Μεσόγειο», καθώς έφτασε να εξάγει περί τους 35 τόνους σουβλάκια και άλλα προϊόντα κρέατος.

Ηταν η κατάλληλη στιγμή για ένα ακόμη άνοιγμα του Γιώργου Νίκα. Δυο χρόνια μετά, το 2009, ξεκίνησε να επεξεργάζεται την ιδέα της GRK Fresh, μια εταιρεία που είχε πάλι το κρέας -και το σουβλάκι- στο επίκεντρο, με μια ευρύτερη άποψη της ελληνικής κουζίνας.

Το 2012 η νέα αλυσίδα εστιατορίων του Γιώργου Νίκα ήταν πραγματικότητα. Τα GRK Fresh, που προσέφεραν από σουβλάκια, μέχρι μουσακά, σπανακόπιτες και μπακλαβά, έφτασαν να έχουν τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, δυο στην Ουάσινγκτον, δυο στο Ντουμπάι και δυο στη Ντόχα.

Γύρω στο 2007 – 2008 ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε ήδη αρκετά προβλήματα στο «χορτάρι». Υστερα από πολύμηνο σχεδιασμό, τον Ιανουάριο του 2008 βγήκε μπροστά ο ισχυρός άνθρωπος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης.

Στόχος ήταν να πάρει τα ηνία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, με τη στήριξη επιχειρηματιών και αθλητών. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες ήταν και ο Γιώργος Νίκας, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τα «πράσινα» αισθήματά του.

Μετά το άνοιγμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκό από τον Γιάννη Βαρδιονιάννη, στη μετοχική σύνθεση τελικά μπήκαν οι Ανδρέας Βγενόπουλος (9,8%), Νικόλας Πατέρας (4,4%), Παύλος Γιαννακόπουλος (4,4%), Μιχάλης Ζολώτας (4,4%), Παναγιώτης Δάβαρης (4,4%), Γιώργος Νίκας – Μιχάλης Ξυλάς – Αδαμάντιος Πολέμης (4,4%), Αλέξανδρος Έλληνας (1%) και διάφοροι ακόμη μικρομέτοχοι.

Ενώ όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά για τον Γιώργο Νίκα, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Οκτωβρίου, έσκασε η «βόμβα» εξ Αμερικής. Σε ένα εκτενές τους ρεπορτάζ, οι Irish Times, παραλληλίζουν την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας -γιος του ισχυρού άνδρα της Lavipharm- με την επιτυχημένη ταινία “Ocean’s 11”.

«Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι σαν το καστ από ταινία όπως το “Ocean’s 11”: Ενας Ελληνας με αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν (σ.σ. Γιώργος Νίκας), ο γόνος μέλους ΔΣ μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας (σ.σ. Τηλέμαχος Λαβίδας), ένας χρηματιστής με πάθος για το πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs (σ.σ. Bryan Cohen), και ένα ζευγάρι συμβούλων επενδύσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Irish Times.

Το υπό διερεύνηση σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Irish Times, όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα διεθνές κύκλωμα insider trading (αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών).

Η δράση τους, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, επεκτείνεται πέραν του Ατλαντικού, φθάνοντας στο Λονδίνο, και απέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με παράνομο τρόπο. Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές Αρχές δεν έχουν εξακριβώσει ποιος είναι ο εγκέφαλος πίσω από το κύκλωμα. Ερευνάται σοβαρά, ωστόσο, η περίπτωση ενός χρηματιστή με έδρα την Ελβετία, ο οποίος δεν βρίσκεται στο κατηγορητήριο, το οποίο χθες δημοσιοποιήθηκε.

Οι Irish Times αναφέρουν ότι η δράση του κυκλώματος ήταν απλή: Σύμβουλοι επενδύσεων εργαζόμενοι σε τράπεζες μάθαιναν από την πηγή πληροφορίες για επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στη συνέχεια πωλούσαν τις πληροφορίες αυτές σε μεσάζοντες οι οποίοι στην συνέχεια τις… μεταπωλούσαν σε χρηματιστές.

Οι πρώτοι αμείβονταν με μετρητά και πολυτελή δώρα, όπως διακοπές, ρολόγια και αυτοκίνητα. Το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες και η μεταφορά τους στους ενδιαφερόμενους γινόταν είτε δια ζώσης, είτε με κινητά μιας χρήσης για να μην εντοπιστούν.

Για να καλύψουν ακόμα περισσότερο τα ίχνη τους οι εμπλεκόμενοι εμπορεύονταν παράγωγα που είναι παράνομα στις ΗΠΑ και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις ρυθμιστικές Αρχές. Ταυτόχρονα, άλλοι βραχίονες του κυκλώματος στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται ο Γιώργος Νίκας διέρρεαν πληροφορίες στον Τύπο για συγκεκριμένες εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να χειραγωγούν μετοχές.

Ενα μεγάλο τμήμα του ρεπορτάζ των Irish Times αφιερώνεται στον Γιώργο Νίκα. «Ανάμεσα στους “Ocean’s 11” συγκαταλέγεται ο Γιώργος Νίκας, ένας Ελληνας που αναζητείται στις ΗΠΑ, όμως πιθανότατα βρίσκεται ήδη στην πατρίδα του, την Ελλάδα» σημειώνουν σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιοκτήτης των εστιατορίων GRK Fresh.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Γιώργος Νίκας είχε εσωτερική πληροφόρηση από τον Μπράιαν Κοέν (Bryan Cohen) τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τα GRK Fresh.

Μια από τις εταιρείες για τις οποίες αντάλλαξαν πληροφορίες ήταν η Buffalo Wild Wings, η οποία ήταν και η αφορμή για να «σκάσει» το σκάνδαλο. Ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs εν τέλει συνελήφθη και ενώπιον του δικαστηρίου δήλωσε αθώος.

Σε εκείνο το σημείο του κατηγορητηρίου εμφανίζεται το 38χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας. Ο Λαβίδας παρουσιάζεται ως μια ακόμη πηγή πληροφόρησης του Γιώργου Νίκα. Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά στον πατέρα του Λαβίδα, ο οποίος ήταν στο ΔΣ της φαρμακευτικής Ariad.

Ο 38χρονος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μεταβίβαζε πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα για κλινικές μελέτες, πωλήσεις και μετοχές. Μέσω αυτών των πληροφοριών, πάντα κατά τους εισαγγελείς, ο Νίκας κατάφεραν αποκομίσει εκατομμύρια δολάρια.

Σε αντίθεση με τον Νίκα, ο οποίος αγνοείται, ο Τηλέμαχος Λαβίδας συνελήφθη στη Νέα Υόρκη. Μέσω του δικηγόρου του ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή του ήταν μικρή στην υπόθεση.


ΣΧΕΤΙΚΑ