Τι «βλέπει» η S&P για τον Τιτάνα
Αν και τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου του Τιτάνα, δεν ενθουσίασαν τη Standard and Poor’s, η οποία υποβάθμισε την προοπτική του ομίλου (outlook) αλλά διατήρησε τη βαθμίδα BB+ για την πιστοληπτική ικανότητα, ο οίκος εκτιμά μέτρια αύξηση του EBITDA σε 280 - 290 εκατ. ευρώ το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αναμένεται να προέλθει από τις ΗΠΑ ως συνέχεια της ισχυρής αύξησης της ζήτησης και το θετικό περιβάλλον τιμολόγησης, που υποστηρίζεται από τις υψηλές παραγγελίες που έχουν συμφωνηθεί. Η S&P πάντως σημειώνει ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην αμερικανική αγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2011 και μπορεί να χαλαρώσει τα επόμενα δύο χρόνια.
Άλλες περιοχές, που αναμένεται δυναμική ανάπτυξη είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Βραζιλία που θα αντισταθμίσουν απώλειες από τις αρνητικές συνθήκες που εντοπίζονται στην αγορά της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ενώ και η αγορά στην Ελλάδα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Στην αιγυπτιακή αγορά διαπιστώνεται υψηλό προσφορά τσιμέντου, ενώ η Τουρκία «υποφέρει» από γεωπολιτικές εντάσεις και απότομη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
O οίκος επίσης αναμένει ότι οι λειτουργικές χρηματοοικονομικές ροές του ομίλου θα ευνοηθούν από το χαμηλότερο κόστος των τόκων μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή του οφειλόμενου ομόλογου ύψους 160 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Εκτιμάται λοιπόν ότι το χρέος προς το EBITDA θα βελτιωθεί κατά 2,5 φορές και οι λειτουργικές ροές προς το συνολικό δανεισμό σε ποσοστό άνω του 30% το 2019.
Παρά τη χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2017 και το 2018, ο Τιτάνας εμφανίζει ιστορικό δημιουργίας θετικών ταμειακών ροών. Επιπλέον, ο όμιλος έφτασε στο τέλος μιας περιόδου υψηλών επενδύσεων και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έτσι θα μειωθούν σε 105 εκατ. ευρώ - 110 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2019 από 120 - 150 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017. Ακόμη περαιτέρω υποχώρηση σε περίπου 80 εκατ. ευρώ αναμένεται και το 2020. Αυτό θα οδηγήσει σε συνεχή ενίσχυση στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Ωστόσο, οι υψηλότερες διανομές προς τους μετόχους έναντι του αναμενόμενου, σε συνδυασμό με μια πιθανά περιορισμένη αύξηση του EBITDA, θα μπορούσαν να χαμηλώσουν τα πιστωτικά κριτήρια για τον Τιτάνα.
Παράλληλα ο όμιλος δημοσίευσε την έκθεση αποτίμησης των κοινών και προνομιούχων μετοχών, την οποία εκπόνησε η ΑΧΙΑ Ventures Group Ltd, ενόψει της δημόσιας πρότασης που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Με βάση την έκθεση η κοινή και η προνομιούχος μετοχή της ΤΙΤΑΝ αποτιμήθηκαν στο ποσό των 20,17 ευρώ και 17,65 ευρώ αντίστοιχα. Η αποτίμηση αυτή τροποποιεί κυρίως το τίμημα που θα καταβληθεί σε όσους το τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί στους μετόχους (κατόχους κοινών και προνομιούχων μετοχών) της Τιτάν που δεν θα θελήσουν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με μετοχές της Titan Cement International στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης της τελευταίας.