Δύο βραβεύσεις ελληνικών υποψηφιοτήτων στα WITSA Global ICT
Τη βράβευση δύο ελληνικών υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στα WITSA Global ICT Excellence Awards 2019, ανακοίνωσε ο ΣΕΠΕ. H τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του World Congress on Information Technology 2019, στις 8 Οκτωβρίου 2019, στην Αρμενία.
Νικήτρια στην κατηγορία «Digital Innovation Award» αναδείχθηκε η υποψηφιότητα της Deep Sea Technologies για την εφαρμογή «Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.) powered vessel monitoring». Το πρωτοποριακό προϊόν της Deep Sea Technologies ονομάζεται Cassandra και είναι ένας βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρακολούθηση των μηχανημάτων και λειτουργιών των πλοίων. Εγκαθιστώντας ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι γεφυρώνουν την απόσταση ανάμεσα στο πλοίο και τα γραφεία και εφαρμόζοντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, μειώνεται η πολυπλοκότητα της επιτήρησης των μηχανημάτων του πλοίου και αναπτύσσεται μία διαισθητική πλατφόρμα που ενημερώνει τους χρήστες τη στιγμή ή ακόμα και, πριν από τη στιγμή ότι κάτι πάει στραβά. Αναλύοντας τα δεδομένα, η Cassandra «μαθαίνει» τη συμπεριφορά του πλοίου και των μηχανημάτων του και παράγει ειδικά τροποποιημένα alerts, όταν η συμπεριφορά του πλοίου δεν είναι η αναμενόμενη.
Παράλληλα, ως Merit Winner στην κατηγορία «Innovative ehealth Solutions» διακρίθηκε το έργο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (HΔΙΚΑ) ΑΕ «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας» (ΗΦΥ). Η ένωση εταιρειών «ΟΤΕ AE-Byte Computer ABEE» και ο συνεργάτης της Datamed AE υλοποίησαν με πλήρη επιτυχία για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), ο οποίος θα αποτελέσει τον Εθνικό Φάκελο Υγείας. Η λύση αφορά όλους τους κατόχους ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ και αποσκοπεί στην προάσπιση, στην προστασία και στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Ο ηλεκτρονικός φάκελος συνοδεύει τον πολίτη στη «διαδρομή του» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και αποτελέσματα αυτών, αλλά και τα εμβόλια στα οποία έχει υποβληθεί (κυρίως στην περίπτωση των παιδιών).
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ και Deputy Chairman του WITSA, Γιάννης Σύρρος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, αλλά και περήφανοι, καθώς οι διακρίσεις των υποψηφιοτήτων που υποβάλλει ο ΣΕΠΕ στα WITSA Global ICT Excellence Awards, φτάνουν πλέον τα 21 βραβεία στα 13 χρόνια που συμμετέχουμε. Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος Ψηφιακής Τεχνολογίας εξάγει τεχνογνωσία και συμβάλλει στην ελληνική οικονομία καθοριστικά και πολλαπλασιαστικά, μέσα από την κρίσιμη επιρροή του σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Οι διακρίσεις αυτές κάθε χρόνο αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα μας και, ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας».
Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών-WITSA αποτελεί κοινοπραξία 80 συνδέσμων πληροφορικής από όλο τον κόσμο, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας. Ο ΣΕΠΕ στηρίζει ενεργά τα WITSA Global ICT Excellence Awards, τα οποία απονέμονται, με στόχο την ανάδειξη των επιχειρήσεων που διαπρέπουν στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.