Interlife: Το φθινόπωρο μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

NEWSROOM
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτό: Eurokinissi

Εντός του φθινοπώρου του 2019, πιθανώς τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αναμένεται να κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο ταμπλό της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE AAEΓΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι εισηγμένη στη χρηματαγορά της Κύπρου ήδη από το 2012, όπως γνωστοποίησε χτες το βράδυ, στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Βοτσαρίδης.

Στο μεταξύ, με κέρδη προ φόρων ύψους 10,29 εκατ. ευρώ, έναντι 20,9 εκατ. το 2017, έκλεισε τη χρήση 2018 η εταιρεία, συνεπεία των «δυσάρεστων εκπλήξεων», που επιφύλασσε το τέλος του έτους, όσον αφορά τις αποδόσεις του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, όπως γνωστοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της, Αθανάσιος Πρόιος. Πάντως, η εταιρεία πέτυχε, όπως διευκρίνισε, συγκράτηση ζημίας, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 οι αποδόσεις του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου ανέκαμψαν, δίνοντας κέρδη. Τα δε συνολικά τα κέρδη του 2018, σε ό,τι αφορά το core business της εταιρείας, παρέμειναν στα επίπεδα του 2017, γεγονός που αναδεικνύει τη σταθερότητα των επιδόσεών της, σύμφωνα με τον κ. Πρόιο.

«Ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαμε σοβαρή κερδοφορία, στο τέλος της χρονιάς κατεγράφη ζημία από το συνολικό επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο» σημείωσε ο κ.Πρόιος και πρόσθεσε: «Πετύχαμε συγκράτηση ζημίας, η οποία όμως επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με αυτό του 2017. Το μεγάλο κομμάτι των ζημιών αφορά αποτίμηση στοιχείων. Λειτουργικά η εταιρεία έχει μια συνέπεια και ακολουθεί συνεπή ρυθμό στη κερδοφορία της σε ό,τι αφορά το core business, το καθαρά ασφαλιστικό κομμάτι δηλαδή» εξήγησε.

Επιπλέον, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ανακοινώθηκε η διανομή στους μετόχους μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2018, με ημερομηνία αποκοπής την 24η Ιουνίου και καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 22α Ιουλίου.

Κατά τα λοιπά, τα γραμμένα ασφάλιστρα έφτασαν τα 63,04 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 75,54 εκατ., αυξημένα κατά 8,31% σε σχέση με το 2017. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,52%, στα 108,63 εκατ., ο δείκτης κάλυψης αποθεμάτων παρέμεινε στο 1,67 και οι δείκτες SCR (Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας) και MCR (Ελαχίστου Απαιτούμενου Κεφαλαίου) σημείωσαν αύξηση στο 171,75% (ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί ακομη για το 2021) και στο 581,56% αντίστοιχα (έναντι 140,27% και 510,71% το 2017, αντίστοιχα).

Στη μεγάλη διείσδυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ) διεθνώς, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην Ευρώπη σε αυτό το πεδίο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο τιμώμενος ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε τη γενική συνέλευση, δρ Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ.Νούνης αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές αποδόσεις που κατέγραψαν τα ελληνικά ΤΕΑ, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις της Ενωσης για την καλύτερη λειτουργία τους, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την ενιαία εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση των νέων ταμείων, τη διαχείρισή τους από "οχήματα" μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ως προς τη μεταφορά αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες, την κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων και τη δυνατότητα δημιουργίας πολυσυμμετοχικών συλλογικών ταμείων. Χαρακτήρισε δε μονόδρομο την ανάπτυξη ενός πολυ-πυλωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τη δική του ομιλία στην εκδήλωση, ο κ.Βοτσαρίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε λύσεις που προτείνονται -ή έχουν ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες- και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ και στην Ελλάδα για τη συνεργασία κρατικών φορέων και ασφαλιστικών εταιρειών, με τη μορφή ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), για την ασφάλιση των πολιτών απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν και τη χώρα μας, προτείνοντας να ανοίξει ο σχετικός διάλογος.

ΣΧΕΤΙΚΑ