Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και... το κόστος της αδράνειας

Economista
ECONOMISTA
Η Εθνική, ο ΛΕΠΕΤΕ και... το κόστος της αδράνειας
Φωτο: Shutterostock

Υψηλό τίμημα κινδυνεύει να πληρώσει η Εθνική Τράπεζα για την αδυναμία της διοίκησης να βρει, σε συνεννόηση με τους συνταξιούχους και την κυβέρνηση, μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), που άφησε στην κυβέρνηση το περιθώριο να προχωρήσει σε μια προσωρινή διευθέτηση με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, που, όπως εκτιμά η διοίκηση της Εθνικής, θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στην τράπεζα, εάν τεθεί σε εφαρμογή.

Η εντύπωση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η κυβέρνηση κάνει μια πρωτοφανή άσκηση ψηφοθηρίας με στόχο τους 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής και τις οικογένειες τους, μεταφέροντας το οικονομικό κόστος στην τράπεζα και το πολιτικό πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα της Ν.Δ., που θα κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά».

Η Εθνική προαναγγέλλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσει την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης και να αποφύγει την αποκρυστάλλωση στις οικονομικές της καταστάσεις των αποτελεσμάτων της ρύθμισης, με τη μορφή ετήσιων καταβολών 40 εκατ. ευρώ και του σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων, που θα επιβάρυναν τα κεφάλαια της τράπεζας.

Όμως, η εντύπωση που δημιουργείται στην αγορά είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας άφησε το χρόνο να κυλήσει από το 2017, όταν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούσε να συνεχισθεί η πρακτική της κάλυψης των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ με δανεισμό από την τράπεζα, ο οποίος δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να επιστραφεί.

Ενώ σταμάτησε εσπευσμένα τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ, στα τέλη του 2017, αφήνοντας τους συνταξιούχους χωρίς επικούρηση, στο μεγάλο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε η διοίκηση της Εθνικής απλώς άφησε το χρόνο να περνάει, χωρίς ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να το διευθετήσει η κυβέρνηση την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής πριν διαλυθεί για τις εκλογές, καταθέτοντας μια ρύθμιση που έχει έντονο «άρωμα» προεκλογικής παροχής με… τα λεφτά της Εθνικής.

Σε μια προφανή προσπάθεια άντλησης ψήφων από τους 16.500 σημερινούς συνταξιούχους, η κυβέρνηση τους διαχώρισε με την τροπολογία από τους συναδέλφους τους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον και, όπως υποστηρίζει η τράπεζα, προνόησε για την παροχή στους «παλιούς» υψηλών συντάξεων, «σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου».

Η διοίκηση Μυλωνά δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τονίζει ότι: «Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος, που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας. Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ