«Ξεκλειδώνουν» τα deal στη διαχείριση των NPE

Economista
ECONOMISTA
«Ξεκλειδώνουν» τα deal στη διαχείριση των NPE
Φωτο: Shutterstock

Με γοργούς ρυθμούς προωθούν οι τράπεζες τις μεγάλες συμφωνίες τους με ισχυρά ονόματα της διεθνούς αγοράς στον τομέα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Ήδη μία κοινοπραξία μεγάλων οίκων έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής της Eurobank, Financial Planning Services (FPS), ενώ με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή δίνεται ισχυρή ώθηση στη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη σουηδική Intrum, ώστε να αδειοδοτηθεί γρήγορα η νέα, κοινή εταιρεία διαχείρισης NPE.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Eurobank έχει ήδη λάβει μία μη δεσμευτική προσφορά για την FPS από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν τα γνωστά αμερικανικά funds Elliot και Bain Capital, καθώς και η ιταλική εταιρεία διαχείρισης NPE, Cerved. Η FPS θα πουληθεί από την Eurobank στο πλαίσιο της μεγάλης τιτλοποίησης δανείων 7,5 δισ. ευρώ, που έχει την κωδική ονομασία Cairo.

Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές του πρακτορείου, ακόμη ένας μεγάλος οίκος επενδύσεων, η αμερικανική Pimco, εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη συναλλαγή. Υπάρχει εξάλλου και τρίτος, μη κατονομαζόμενος από τις πηγές του πρακτορείου, ενδιαφερόμενος για το Cairo, για το οποίο θα υποβληθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τον Ιούλιο. Η τράπεζα έχει λάβει προσφορές και για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (σχέδιο Pillar), το οποίο έχει βαθμολογηθεί με BB (low) από τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο εμπόδιο στη γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας Πειραιώς - Intrum, η διαδικασία αδειοδότησης της νέας, κοινής εταιρείας διαχείρισης NPE, αφαιρείται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι η 1η Οκτωβρίου, η νέα εταιρεία θα μπορεί να τεθεί σε νόμιμη λειτουργία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή διάσπασης, στις οποίες εμπλέκεται ένα πιστωτικό ίδρυμα, η νέα εταιρεία που δημιουργείται μπορεί να αδειοδοτηθεί από την εποπτική αρχή, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να επαναληφθούν διαδικασίες ελέγχου που έχουν ήδη γίνει, όταν έλαβε η τράπεζα την άδεια λειτουργίας της.

Έτσι, η διαδικασία αδειοδότησης της νέας, κοινής εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων, που έχει μεγάλη διάρκεια σε κανονικές συνθήκες, θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, ώστε να αρχίσει τη λειτουργία της η νέα εταιρεία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, όπως ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών.

Στη νέα εταιρεία, όπου η Πειραιώς θα διατηρήσει συμμετοχή 20%, θα μεταφερθεί η διαχείριση όλων των προβληματικών δανείων της τράπεζας, ύψους 26,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα παραμείνουν στο ενεργητικό της Πειραιώς. Όπως ανακοίνωσε σε αναλυτές η Τρ. Πειραιώς, στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί προσωπικό 1.300 ατόμων από την τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ