Δικαιώνεται η Κέκροψ για τις εκτάσεις στο Ψυχικό
Την «πρώτη ύλη» για την δημιουργία υπεραξιών αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ φαίνεται πως εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια η Κέκροψ. Η ιστορική εταιρεία, η οποία έχει οικοδομήσει μεγάλο μέρος του σημερινού Παλαιού Ψυχικού, κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εναντίον προγενέστερων δικαστικών αποφάσεων, που επιδίκαζαν την κυριότητας έκτασης της τάξεως των 250 στρεμμάτων στο ελληνικό δημόσιο.
Πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 1988, όταν το Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή χρειάστηκε εννιά χρόνια έως ότου εκδικαστεί και απορριφθεί τελικά το 1997, ωστόσο το κράτος συνέχισε την δικαστική διεκδίκηση των οικοπέδων της Κέκροψ, σε επίπεδο Εφετείου. Εν τέλει, το 2014, το Εφετείο Αθηνών δέχθηκε την έφεση του δημοσίου και επιδίκασε την κυριότητα της έκτασης.
Με τη σειρά της, Κέκροψ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με την υπ’ αριθ. 589/2018 απόφασή του, έκανε δεκτή την ασκηθείσα από την Κέκροψ Αίτηση Αναίρεσης της υπ’ αριθ. 3401/2014 απόφασης του Εφετείου Αθηνών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Άρειος Πάγος είχε αναιρέσει την εις βάρος της Κέκροψ εφετειακή απόφαση, γιατί, «κατά παράβαση του άρθρου 281 ΑΚ, είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την ένσταση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Η Κέκροψ υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων.
Η διοίκηση της Κέκροψ αναμένει την έκδοση και του σκεπτικού της απόφαση του Εφετείου που την δικαιώνει, ώστε να αποκλειστεί τυχόν περιθώριο νέας προσφυγής στον Άρειο Πάγο, αυτή τη φορά από το Δημόσιο! Αν όντως η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των οικοπέδων του πρώην Λατομείου του Π. Ψυχικού. Πρόκειται για τρεις επιμέρους εκτάσεις, των 18,8, 31 και 194 στρεμμάτων αντίστοιχα, μεγάλο μέρος των οποίων βέβαια δεν είναι οικοδομήσιμο, καθώς έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Ωστόσο, το τμήμα που είναι αξιοποιήσιμο θεωρείται ένα από τα ελάχιστα “φιλέτα” της πρωτεύουσας, ιδανικό για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή κρίνεται πολύ θετική και λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία έρχεται. Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να ανακάμπτει, βοηθούμενη και από το ρεύμα των ξένων αγοραστών κατοικιών, ιδίως δε για εκείνα που προσφέρουν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, στο σημείο των Παλαιών Λατομείων, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μεζονέτες ή βίλες πολυτελείας, που να απευθυνθούν είτε σε εγχώριους αγοραστές υψηλού εισοδήματος, είτε σε ξένους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέσω του σχετικού προγράμματος της «Χρυσής Βίζα».
Το βέβαιο είναι ότι η Κέκροψ θα μπορέσει να εγγράψει τα εν λόγω ακίνητα στο ενεργητικό της, ενισχύοντας έτσι την αποτίμηση της περιουσίας της και βελτιώνοντας και την πιστοληπτική της ικανότητα άμεσα. Είναι σαφές λοιπόν ότι η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική “νίκη” της Κέκροψ, η οποία βέβαια εξακολουθεί να έχει μεγάλο μέρος των οικοπέδων της υπό καθεστώς αντιδικίας, ή δεσμευμένα για απαλλοτρίωση, λόγω της διαχρονικής της αντιπαλότητας με την δημοτική αρχή Ψυχικού-Φιλοθέης. Άλλωστε, ακόμα και τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται σε υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο!