Έως το τέλος του 2019 ο «γάμος» ΣΙΔΜΑ - Μπήτρου

NEWSROOM
SIDMA

Στην τελική ευθεία, αν και θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη για τον... τερματισμό, εισέρχεται η διαδικασία για τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού σχήματος στο χώρο της εμπορίας προϊόντων χάλυβα, μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ΣΙΔΜΑ και Μπήτρου.

Η ολοκλήρωση του deal θα δημιουργήσει έναν όμιλο εταιρειών με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκατ. ευρώ με παράλληλα σημαντικές προοπτικές για την ανάδειξή του σε σημαντική δύναμη στον κλάδο στα Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος εμπορίας μετάλλων είναι αρκετά κατακερματισμένος, με κορυφαία την εισηγμένη εταιρεία Έλαστρον.

Κατά τη χθεσινή συνέλευση της εταιρείας ΣΙΔΜΑ, η διοίκηση αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας, διατηρώντας όμως χαμηλό προφίλ όσον αφορά στις προοπτικές του νέου επιχειρηματικού σχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αφορά στην απορρόφηση της μεταλλουργικής δραστηριότητας της εταιρείας Μπήτρος Συμμετοχών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Μπήτρος θα αποκτήσουν συμμετοχή στη ΣΙΔΜΑ, ενώ η σχέση ανταλλαγής θα εξαρτηθεί από τις τελικές αξιολογήσεις αλλά και από τις πιστώτριες τράπεζες (συστημικές, Attica Bank και HSBC).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, οι εκτιμητές αναμένεται να οριστούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ οι αποτιμήσεις που θα καθορίσουν και την ακριβή σχέση ανταλλαγής, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα περίπου δίμηνο.

Η διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της ΣΙΔΜΑ να γίνουν θετικά και να ξεκινήσουν από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι ενέργειες για την άρση της επιτήρησης της μετοχής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, στόχος είναι η ολοκλήρωση των αποτιμήσεων να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν είναι εύκολο να υπάρχει η ακριβής εικόνα η οποία και θα προσδιορίσει τη συμμετοχή που θα έχουν οι σημερινοί μέτοχοι στην «νέα» ΣΙΔΜΑ. Πάντως θεωρείται ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους επιτοκίου, μέσω της συμφωνίας με τις τράπεζες.

«Ως ΣΙΔΜΑ δε θα συμφωνούσαμε, εάν δεν υπήρχε βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας και του ισολογισμού. Η συμφωνία δουλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και προβλέπει βελτίωση των όρων δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Δ. Μπεναρδούτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΣΙΔΜΑ μαζί με την Μπήτρος θα εξακολουθήσει να έχει και θα ενισχύσει την ηγετική της θέση στην αγορά. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσουν και τα έργα που θα ξεκινήσουν και στα οποία προσβλέπει η εταιρεία (Ελληνικό, Καστέλι, ΟΛΠ, ΟΛΘ κλπ).

Κατά τον κ. Μπεναρδούτ, η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αλλά και οι νέες συνθήκες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιήσουν πλήρως την εικόνα και στη γενική συνέλευση του 2020 η ΣΙΔΜΑ να είναι μια καινούρια εταιρεία.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ