Τα σχέδια σωτηρίας της Τεχνικής Ολυμπιακής

Economista
ECONOMISTA
Τα σχέδια σωτηρίας της Τεχνικής Ολυμπιακής
Φωτο: Shutterstock

Δύο διαφορετικά σενάρια επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, αναφορικά με την επιβίωση του ομίλου. Σε αμφότερες τις επιλογές η αξιοποίηση του ιστορικού τουριστικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς βρίσκεται στο επίκεντρο. Ενώ όμως μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, η λύση της πώλησης του εν λόγω ακινήτου σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φάνταζε ως η κύρια επιλογή της εισηγμένης, πλέον φαίνεται πως εξετάζεται και η εναλλακτική της διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής και η χρησιμοποίησή του ως ενέχυρο για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας, σε συνδυασμό όμως και με την μείωση του υφιστάμενου δανεισμού.

Μάλιστα, η τελευταία κίνηση φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να «τρέχει», με την διοίκηση να αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ότι «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού για την πλήρη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός αυτός του εξωτερικού είναι η Fortress, η οποία μάλιστα έχει εξασφαλίσει και την συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους των πιστωτριών τραπεζών. Επί του παρόντος, δεν έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συνεργασίας, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, εταιρείες, όπως η Fortress καταρχάς εξαγοράζουν το χρέος μιας επιχείρησης, έχοντας βέβαια και τη συναίνεση των μετόχων αυτής και στη συνέχεια, προχωρούν στην χρηματοδότησή της, με αντάλλαγμα, είτε μετοχές αυτής, είτε συμμετοχή σε μελλοντικά κέρδη, ή κάποιον συνδυασμό των παραπάνω. Η διαφορά έγκειται στο ότι το επιτόκιο δανεισμού που προσφέρουν είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο μιας τράπεζας και είναι το τίμημα για το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Στην περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομολογιακό δάνειο, με ενέχυρο το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν η επένδυση για την αναγκαία ανάπλαση αυτού, αλλά και για την ανάπτυξη των αδειοδοτημένων τουριστικών κατοικιών, οι οποίες ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί, ακριβώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι υφίσταται οικοδομική άδεια με ισχύ μέχρι το τέλος του 2020, βάσει της οποίας επιτρέπεται η ανάπτυξη 500 και πλέον τουριστικών κατοικιών. Επίσης, σε εκκρεμμότητα βρίσκεται και η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως επίσης και η ανακατασκευή του γηπέδου γκολφ και η αναβάθμιση της μαρίνας σκαφών αναψυχής, όλα έργα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και υπαχθεί σε αντίστοιχους επενδυτικούς νόμους.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την απευθείας πώληση του συγκροτήματος, χωρίς όμως, όπως όλα δείχνουν, να φαίνεται ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, δεδομένου του ότι η πλευρά Στέγγου επιδιώκει την είσπραξη ενός τιμήματος που να προσεγγίζει την εκτιμηθείσα αξία του ακινήτου, δηλαδή πλησίον των 400 εκατ. ευρώ, με βάση την τελευταία αποτίμηση της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, στην οποία μάλιστα δεν συμπεριελήφθησαν οι πιθανές υπεραξίες από την ανάπτυξη του οικιστικού συγκροτήματος, που αναφέρθηκε παραπάνω. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν προτίθενται να δαπανήσουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για το συγκρότημα, με αποτέλεσμα η διοίκηση Στέγγου να έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή το εναλλακτικό πλάνο, που προβλέπει την συμμετοχή της Fortress.

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι χωρίς περαιτέρω κεφάλαια, η Τεχνική Ολυμπιακή δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει το Πόρτο Καρράς, δεδομένου ότι δεν έχει πλέον έσοδα από τις κατασκευές κι ενώ το 2018 εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 7,2 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των ζημιών 16 εκατ. ευρώ του 2017. Ο δανεισμός της ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ